Ihanat yön yli sämpylät paistuvat aamulla alle vartissa!



Olen jo kauan halunnut kokeilla yön yli sämpylöitä, sillä niiden valmistaminen on vaikuttanut niin helpolta. Siltikään niiden valmistus ei ole illalla muistunut mieleen, ennen kuin nyt. Taikina tehdään illalla kulhoon valmiiksi ja kulho nostetaan yöksi jääkaappiin. Aamulla taikina lusikoidaan pellille ja paistetaan. Lusikoimiseen ja paistoon menee noin vartti, eli ei paljon kauempaa kuin mitä kahvi tippuu. Siitä huolimatta saat ihania, tuoreita sämpylöitä aamiaiseksi vaikka joka aamu, ilman sen kummempaa vaivaa.

Tämä leivonnainen on niin helppo, että tuoreiden sämpylöiden teko vaikka joka aamu onnistuu heittämällä. Ja mikä onkaan ihanampi tapa aloittaa työpäivä, kuin nauttia herkullinen aamiainen ennen lähtöä.

Mukailin ohjeessani monia muiden tekemiä reseptejä. Ainoa ehkä poikkeus omaani on se, että minä käytin jauhoja hieman vähemmän kuin muut. Useimmissa resepteissä puolen litran nestemäärään oli lisätty yli 10-12 dl jauhoja, mutta minun reseptissäni jauhoja on vain 7(-8) dl. Sämpylöistä tuli ihanan maukkaita, kun korvasin osan jauhoista ohrajauhoilla ja lisäksi laitoin joukkoon myös pari desiä puurohiutaleita. Päälle ripottelin siemensekoitusta, mikä antoi ihanaa suutuntumaa.

Sen haluan muistuttaa, että suolaa kannattaa laittaa reilusti. Ilman suolaa sämpylät ja muut leivät eivät oikeasti maistu juuri millekään.


Yli yön sämpylät 10 kpl



  • 5 dl Vettä

  • 1 pss Kuivahiivaa

  • 2 rkl Öljyä

  • 3 tl Suolaa

  • 2 dl Ohrajauhoja

  • 2 dl Neljän viljan hiutaleita

  • 4-6 dl Vehnäjauhoja

  • Siemensekoitusta




  1. Sekoita suola ja kuivahiiva kylmään veteen.

  2. Vaivaa jauhot taikinan sekaan ja lisää lopuksi öljy. Taikinan tulee olla löysähköä ja pehmeää, koska se aamulla vain lusikoidaan pellille. Jos haluat pyöriteltäviä sämpylöitä, lisää jauhoja vielä pari desiä.

  3. Nosta taikina peitettynä jääkaappiin ja anna olla siellä yön yli.

  4. Seuraavana aamuna kuumenna uuni 220 C ja lusikoi sämpylät pellille.

  5. Voitele pinta vedellä ja ripottele siemeniä päälle.

  6. Paista kohottamatta 8-10 minuuttia, tai kunnes pinta ja pohja on saanut väriä.

  7. Nauti ihanista sämpylöistä lempitäytteilläsi!


 

Kommentit

  1. pussihiiva teelusikassa?22. tammikuuta 2020 klo 18.18

    Kuulostaa herkulliselta ja helpolta! Osaatko arvioida paljonko on yksi pussi kuivahiivaa? Olisko esim. puoli tai yksi teelusikallista? Kiitos reseptista!

    VastaaPoista
  2. Hei, ja kiitos viestistä! Yksi pussillinen kuivahiivaa on noin neljä teelusikallista :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit