Rukiinen mustikkapiirakka uunijäätelöllä!



Tänään juhlitaan 102 -vuotiasta Suomea. Meillä on viime viikkoina sairasteltu paljon ja tästä johtuen ei kovinkaan paljoa ole ihmeitä kokkailtu. Tänään päätin kuitenkin, että jotain herkkua tämän tärkeän päivän kunniaksi teen ja herkku valikoitui sen mukaan mitä kaapeista löytyi, sillä kauppaan meistä ei kukaan jaksanut raahautua.

Leivoimme lasten kanssa rukiisen mustikkapiirakan, jonka päälle tuli ihanan pehmeän makea uunijäätelö. En halua kehua itseäni, mutta tästä tuli paras mustikkapiirakka mitä olen kuunaan tehnyt. Ja huomasin vasta jälkeenpäin, että tässähän oli itsenäisyyspäivän väritkin vähän niinkuin vahingossa. Lisäksi maut ovat enemmän kuin suomalaisia, kun rukiinen pohja tapaa itsekerätyn mustikan suloisen täytteen. Arvosanaksi annan parempi kuin erinomainen ja suosittelen ehdottomasti testaamaan!

Tein itse piirakan 18 cm halkaisijan irtopohjavuokaan, että mustikkapiirakka itsessään sai korkeutta. Kun piirakka oli jäähtynyt kokonaan, irroitin reunat ja kasasin päälle keon vaniljajäätelöä. Sen päälle lusikoin marenkipäällysen ja tulikuuma uuni rusketti marenkiin kauniin kuoren. Maku oli ihanan pehmeä ja tätä lähemmäs täydellisyyttä on vaikea päästä.

Vahva suositus vaikka joulupöytään. Ihanaa itsenäisyyspäivää kaikille!


Rukiinen mustikkapiirakka uunijäätelöllä


POHJA:

  • 100 g Voita

  • 6 rkl Sokeria

  • 1 Kananmuna

  • 1,5 dl Vehnäjauhoja

  • 1 dl Ruisjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta



  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi.

  2. Lisää muna ja vatkaa joukkoon.

  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan.

  4. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.




TÄYTE:

  • 1 litra Mustikoita (tai 700 g)

  • 6 rkl Sokeria

  • 4 rkl Perunajauhoja



  1. Sekoita mustikat, sokeri ja perunajauhot keskenään ja kaada pohjan päälle.

  2. Paista 175 C uunissa n. 45 min tai kunnes täyte on hyytynyt ja reunat kauniin ruskeat.




UUNIJÄÄTELÖ:

  • ½ l Vaniljajäätelöä

  • 5 Kananmunan valkuaista

  • 2,5 dl Sokeria



  1. Vatkaa valkuaiset ja sokeri marengiksi, eli niin kovaksi vaahdoksi, ettei se tipu kulhosta kun käännät sen ylös alaisin.

  2. Kun marenki on valmis, kasaa keko vaniljajäätelöä piirakan päälle.

  3. Levitä marenki jäätelön päälle niin, ettei jäätelöä näy. Jos jäätelöä ei peitä kokonaan, se sulaa uunissa.

  4. Paista 250 C uunissa muutama minuutti niin että marenki saa kauniin ruskean värin.

  5. TARJOILE HETI!

  6. Jos tarkoitus on tarjota tätä myöhemmin, tee piirakka valmiiksi ja tämä uunijäätelöosuus vasta, kun on aika jälkiruoalle.

  7. Säilytä ylijäänyt kakku pakastimessa, ja kun otat sen uudelleen käyttöön, käytä 250C uunissa muutaman minuutin ajan.

Kommentit

Suositut tekstit