Herkullinen härkäruukku



Omassa lapsuudessani meidän yksi suuri herkkumme oli äidin tekemä härkäruukku. Äiti teki sen eri tavalla kuin mitä minä tein. Äidin versiossa lihan ja sienien sekaan laitetaan smetanaa tai ranskankermaa ja riisit sotkettiin sekaan. Ja niin aion tehdä itsekin ensi kerralla, vaikka tämäkin versio oli erinomainen. Reseptejä lienee niin monta kuin tekijöitäkin, oman reseptini rakensin lukuisista muiden resepteistä joista tein mututuntumalla omanlaiseni.

Useimmissa resepteissä Mustapekka -juusto tuntui olevan tärkeässä osassa. Minä jätin sen kokonaan pois, sillä lapseni eivät pidä kovin pippurisista ruoista. Ja tavallaan luulen että kun pippuria ei ollut paljoa, pääsi ruoan oma maku ihanasti oikeuksiinsa. Tämä on silti VAIN makuasia!

Pitkä haudutus uunissa teki lihasta uskomattoman mureaa ja kermainen kastike kruunasi herkun. Padan ja riisin lisäksi keitin meille porkkanoita mitkä maustoin kirvelillä ja nokareella voita. Lopuksi vielä ruokalusikallinen ukin tekemää puolukkahilloa ja kokonaisuus oli mieletön! Suosittelen tätä ruokaa etenkin kylmiin viikonloppuihin, kun kotona on aikaa olla ja haudutella pataa kaikessa rauhassa.


Härkäruukku 4 annosta



  • 400 g Naudan lihaa (esim suikaleliha)

  • 1 rss pieniä herkkusieniä

  • 0,5 dl Soijaa

  • 4 dl Kuohukermaa

  • 1 Lihaliemikuutio

  • 5 dl Vettä

  • 1 iso sipuli

  • Pippuria oman maun mukaan



  1. Paista lihat pannulla ja siirrä uunivuokaan.

  2. Kuullota sipulit ja kylmän veden alla huuhdellut herkkusienet pannulla ja lisää lihojen kanssa vuokaan.

  3. Kuumenna vesi pannulla ja kaada lihojen päälle.

  4. Murenna joukkoon liemikuutio, lisää myös pippuri ja soija.

  5. Laita vuoka uuniin ja paista 200 C n. 45 min. Lisää kerma joukkoon ja anna olla uunissa vielä noin kymmenen minuuttia.

  6. Tarjoile riisin ja höyrytettyjen kasvisten sekä jääpuolukan tai puolukkahillon kera!

Kommentit

Suositut tekstit