Espanjalainen tortilla eli perunainen uunimunakas!





Tunnen itseni lisäksi monta muutakin tyyppiä, jotka ovat kokeneet saman yllätyksen tilatessaan tortillan Espanjassa. Espanjassa tortilla ei siis suinkaan tarkoita texmex -ruokaa vaan perinteistä katalonialaista uunimunakasta.

Munakas syntyy niin, että perunaviipaleita ja sipulia kypsennetään pannulla puolisen tuntia, jonka jälkeen sekaan kaadetaan munia ja sitten koko komeus paistetaan uunissa loppuun. Kuten meidänkin munakkaissa, myös tähän herkkuun voi heittää jääkaapista mitä sattuu löytymään. Tähänkin tortillaan on piilotettu paprikan ja herkkusienien jämät.

Kuten jo kerroin, aito katalonialainen munakas tehdään raa'asta perunasta ja sipulista. Minä kuitenkin oikaisin ja käytin edellisen päivän päivälliseltä jääneet perunat tähän, jolloin kypsennysaika luonnollisesti väheni puolella tunnilla.


Espanjalainen tortilla eli uunimunakas Frutti di Mutsin tapaan (2-4 annosta)


TARVITSET:

500 g Kypsää perunaa
Iso Sipuli
Puolikas paprika
Muutama tuoreherkkusieni (tai vaikka metsäsieniä)
6 Kananmunaa
1 dl Juustoraastetta (Esim. Emmental)
Suolaa, pippuria, persiljaa

  • Kuumenna uuni 200 C

  • Viipaloi perunat, sipuli, paprika ja herkkusienet.

  • Kuullota kasviksia öljyssä hetki. Käytä uunin kestävää paistinpannua.

  • Riko munien rakenne ja lisää mausteita (1 tl Suolaa, ½ tl pippuria jne)

  • Kaada munat kasvisten päälle, ripottele juusto pintaan ja nosta pannu uuniin.

  • Anna munakkaan paistua noin 25 min, tai kunnes pinta on kauniin värinen ja täyte on hyytynyt.

  • Tarjoile raikkaan salaatin kanssa!


Jos haluat tehdä alusta asti tämän espanjalaisesti, kerron miten se onnistuu. Eli puoli kiloa kiinteää perunaa viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi ja yksi sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna sitten uuninkestävä paistinpannu kuumaksi ja kuumenna siinä puoli desiä oikein hyvää oliiviöljyä. Kypsennä keskilämmöllä perunoita ja sipuleita varovasti käännellen puolisen tuntia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Jatka sitten loppuun kuten yllä olevassa reseptissä.

Kommentit

Suositut tekstit