Poronkäristys Frutti di Mutsin tapaan!



Poro- ja riistakäristyksiin löytyy niin monta ohjetta kuin on tekijääkin. Yksikään niistä ei ole toistaan parempi tai huonompi. Kuitenkin lukuisten kokeilujen jälkeen tästä on tullut meidän lempparireseptimme.

Toiset kypsentävät lihan vain vedessä, toiset, kuten minä, tykkää lisätä useampia elementtejä tuomaan makua. Äitini ei ymmärrä tapaani lisätä käristykseen olutta ja voita, minusta ne taas ovat tärkeä makutekijä.

Käristys kuitenkin mielestäni pitää syödä niin kuin lappilaiset ovat sen opettaneet. Kunnollisen pehmeän perunamuusin, suolakurkkujen ja puolukoiden kera. Muusin keskelle tehdään kolo johon käristys kipataan ja sittten koko herkku vain ääntä kohti.


Poro-/ riistakäristys Frutti di Mutsin tapaan, 4 annosta


400 g Käristyslihaa (esim. poro, hirvi tai saksanhirvi)
2 pkt Pekonia
0,33 l Tummaa alkoholitonta olutta
1 sipuli
50 g voita
Laakerinlehti, suolaa, pippuria

1 kg Jauhoista perunaa
2 dl Maitoa
25g voita
Suolaa

Tarjoiluun jääpuolukkaa ja etikkakurkkua.

  • Freesaa pieniksi kuutioitu sipuli pannulla ja siirrä valurautapataan.

  • Ruskista poro pannulla ja siirrä pataan.

  • Ruskista myös pekoni ja siirrä pataan.

  • Sulata pannulla vielä voi ja lisää olut. Anna kiehahtaa ja kaada pataan.

  • Sekoita ja katso, että lihat peittyy. Lisää tarvittaessa vettä.

  • Lisää 1 tl suolaa ja ½ tl mustapippuria sekä pari laakerinlehteä.

  • Laita pataan kansi ja siirrä uuniin. Anna hautua 175 C n. 3-5 h. Pidempi haudutusaika tuo syvemmän maun.

  • Kun käristys alkaa olla valmis, keitä kuoritut perunat suolavedessä.

  • Lämmitä maito ja voi mikrossa. Kaada perunasurvoksen sekaan ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.

  • Kasaa annos laittamalla keskelle lautasta reilu annos muusia. Tee muusiin lusikalla kolo ja laita käristys siihen. Lisää lautaselle jääpuolukka ja etikkakurkut. Tarjoile heti!

Kommentit

Suositut tekstit