Nokkosletut ternimaidosta!

[caption id="attachment_6299" align="aligncenter" width="1152"] Frutti di Mutsi -blogi[/caption]

[caption id="attachment_6300" align="aligncenter" width="1053"] Frutti di Mutsi -blogi[/caption]

Nokkonen on yksi ravinteikkaimmista villikasveista Suomessa. Sitä on käytetty ympäri maailman jo kauan ruoanlaitossa sen hyvän maun ja ravinteikkuutensa takia. Pinaatti on sittemmin syrjäyttänyt nokkosen, sillä sitä voi käyttää sellaisenaan, kun nokkonen taas pitää ryöpätä.

Sain äidiltä litran ternimaitoa juhannuksena ja tarkoitus oli tehdä pinaattilettuja. Pinaatti kuitenkin oli päässyt loppumaan, joten hain takapihalta nokkosta, ryöppäsin sen ja pistin letut tulille. Lettujen maku oli niin pehmeä ja herkullinen, että koko perhe veti itsensä ähkyyn.

Nokkoslettujen kaverina meillä oli kesän lempiherkut: Uudet perunat ja kananmuna-kesäsipulikastike. Itse voisin elää sipulikastikkeella, oli siinä sitten kananmunaa tai ei. Olemme jo lapsesta asti rakastaneet kesänherkuista eniten juuri tuota kastiketta kera uusien perunoiden.

Ja mitä taas tulee ternimaitoon, eli puhtaaseen lehmänmaitoon, sen maku letuissa on aivan toisesta maailmasta. Lisäksi letut eivät välttämättä kaipaa kananmunaa ollenkaan, mutta minä kuitenkin heitin pari munaa taikinaan, kun teimme tällä kertaa isompia lettuja. Pikkuletut pysyvät näppärästi kasassa helpommin.

Nokkosletut ternimaidosta, kesäsipuli-kananmunakastike ja uudet perunat (6 annosta)


1 dl Nokkosenlehtiä ryöpättynä ja soseutettuna
1 kg Uutta perunaa

25 g Voita
2 rkl Vehnäjauhoja
0,75 l Maitoa
2 dl Kevätsipulia silputtuna
4 Kananmunaa keitettynä
Suolaa ja valkopippuria

1 l Ternimaitoa
2 tl suolaa
2 kananmunaa
5 dl Jauhoja

  • Ryöppää nokkonen ja soseuta sauvasekoittimella.

  • Sekoita nokkonen, ternimaito, 2 munaa, 5 dl jauhoja ja 2 tl suolaa hyvin keskenään. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

  • Pese perunat ja laita kiehumaan suolaveteen.

  • Keitä 4 Kananmunaa kypsäksi ja jäähdytä kylmän veden alla.

  • Sulata voi kattilassa ja lisää 2 kukkuraruokalusikallista vehnäjauhoja. Sekoita ja anna turvota hetki.

  • Lisää maitoa vähän kerrassaan koko ajan vatkaten, kunnes kastike on saanut oikean koostumuksen.

  • Pilko kananmunat pieniksi ja lisää kastikkeeseen yhdessä sipulisilpun kanssa. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

  • Vatkaa lettutaikinaa hetki ja ala paistaa lettuja.

  • Kaada perunoista vesi pois ja tarjoile letut perunoiden ja kastikkeen kanssa. Annokseen sopii erinomaisesti myös puolukkahillo!

Kommentit

Suositut tekstit