Ihana Raparperi-marenkipiiras

[caption id="attachment_5734" align="aligncenter" width="1539"] Frutti di Mutsi -blogi[/caption]

Lastemme juhlia juhlittiin viikonloppuna ja tein muutaman pienen kahvileivän myös lapsiaan juhlista hakeneille vanhemmille. Yksi niistä oli tämä suhteellisen helposti syntyvä raparperipiirakka marengilla. Tämä piiras on siitä hyvä, että ainakin meillä se syntyi aineksista jotka löytyi kotoa valmiina.

On kuitenkin olemassa helpompiakin raparperipiirakka reseptejä. Yksi helpoimmista ja taatusti herkullinen on pehmeän rapea ja täyteläinen peruspiirakka jonka reseptin jaoin pari vuotta sitten. Raparperiresepteistä kestolemppareihin kuuluu myös mansikka -raparperijuustokakku sekä ihana raparperipyre, millä voi maustaa vaikka kuohuviinin.

Tämä kyseinen piirakka kuitenkin vaatii tekijältään vähän odottelua. Pohjan tulee levätä jääkaapissa tunnin verran ennen paistoa. Muuten piiras syntyy pienellä vaivalla ja helposti.

VINKKI: Ylimääräisistä keltuaisista saa herkullisen majoneesin, mikä säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Lisää neljään keltuaiseen 1 - 2 dl hyvää oliiviöljyä ja pyöräytä sauvasekoittimella koostumus sopivaksi. Lisää sitten 1,5 dl Kermavaahtoa ja mausta vaikka valkosipulilla, kevätsipulilla tai aurajuustolla! Ihana herkku grilliruokien kaveriksi.

RAPARPERI -MARENKIPIIRAS (26 - 28 cm piirakkavuokaan, n. 12 -14 palaa)


HUOMHUOMHUOM! LUE OHJEET ALTA ENNEN KUIN ALAT TEKEMÄÄN! MARENKI TEHDÄÄN VASTA JUURI ENNEN TARJOILUA!!!!

POHJA:

150g Pehmeää voita
3/4 dl Sokeria
4 dl Jauhoja
3 rkl Kylmää vettä

  • Nypi voi, jauhot ja sokeri keskenään.

  • Lisää vesi ja sekoita.

  • Kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa tunti.


RAPARPERIKIISSELI:

5 dl Raparperiä
3 rkl Vettä
1 dl Hillosokeria
2 rkl Maizenaa
2 tl Vaniljauutetta tai Bourbon vaniljajauhetta
1 tl Kanelia

  • Keitä raparperit sileäksi soseeksi vedessä.

  • Lisää sokeri ja anna kiehahtaa.

  • Sekoita maizena tilkkaan vettä ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen raparperin joukkoon.

  • Sekoita vanilja ja kaneli joukkoon, anna pulpahtaa ja siirrä jäähtymään.


MARENKI:

4 Kananmunan valkuaista
1,5 dl Erikoishienoa sokeria
1 tl Viinietikkaa

  • Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

  • Lisää viinietikka ja sekoita.

  • Lisää sokeri pienissä erissä vaahtoon ja vatkaa niin kauan että seokseen jää nostettaessa huippuja. Marengin tulisi myös olla kovaa ja kiiltävää.


TEE NÄIN:

  1. Ota taikina jääkaapista ja kauli se pyöreäksi.

  2. Voitele piirakkavuoka ja laita pohja siihen niin, että se on tasaisesti kaikkialla, myös reunoilla.

  3. Töki pohjaan reikiä ja esipaista sitä 175 C n. 15-25 min, kunnes pohja on saanut hieman väriä.

  4. Anna pohjan jämähtää hieman, levitä sitten raparperikiisseli pohjan päälle.

  5. Paista vielä 10 min piirakkaa.

  6. Anna piirakan jäähtyä.

  7. TEE MARENKI VASTA HIEMAN ENNEN TARJOILUA!

  8. Levitä marenki jäähtyneen piirakan päälle ja tee lastalla pintaan pieniä "huippuja".

  9. Paahda pintaa polttimella että se saa kauniin värin, varo polttamasta!

  10. Koristele marengeilla, marjoilla tai millä tahansa!

  11. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kanssa! Se maistuu hyvin myös sellaisenaan.


 

 

Kommentit

Suositut tekstit