DIY: Yrttimaa betonista!



Viime kesänä tein paljon betonirakennelmia pihaamme. Rakensin pihan perälle pienen kaivon, valoin pihaan kahdelle tuolille ja pöydälle sopivan terassilaatan ja rakentelin betonista pienen yrttimaan. Yrttimaa oli viime kesänä hurjan kätevä. Talvi tosin mursi sitä hieman, mutta ei mitenkään niin etteikö se olisi korjattavissa.

Projekti oli kaikessa yksinkertaisuudessan helppo. Kaivoin sopivan aurinkoiseen kohtaan nelikulmaisen montun ja ruuvasin jätelaudasta kehikon. Ostin rautakaupan alesta muutaman parinkymmenen sentin hintaisen muovisen ruukun ja painoin ne tiiviisti kiinni maahan. Sitten vain sekoittelin betonia ja valoin kehikon sitä täyteen.



Annoin betonin kuivua pari viikkoa, mutta koska tyhmänä en älynnyt suojata lautaa millään, betoni halkesi yhdestä kohdasta. Sen sai kuitenkin ihan asiallisesti korjattua, ja yrttimaasta tuli hauska osa pihaamme.

Edellisistä vuosista viisastuneena minä ostin tällä kertaa yrtit ihan Prisman heviosastolta. Kun betoni oli kokonaan kuiva, kaivoin reikiin syvät montut, jotka sitten täytin hiekka-multaseoksella. Istutin yrtit paikalleen ja ne kasvoivat älyttömän hyvin. Persilja, basilica ja ruohosipuli eritoten kasvoivat huikeasti ja niitä sitten loppukesästä lahoittelin joka suuntaan. Harmittaa etten tuolloin muistanut kuvata yrttimaata enää uudelleen.



Näin kevään tullessa huomasin, että ainakin ruohosipuli ja vesikrassi nostavat päätään heti kun ilmat lämpenivät. Aion toimia samoin kuin viimevuonnakin ja ostaa kesän saapuessa yrtit valmiina vihannesosastolta.

Tänä vuonna meinaan istuttaa yrttejä myös amppeleihin ja selvittää miten se toimisi. Missä sinä kasvatat yrttejäsi? Jaa parhaat vinkit meille muillekin!

Ps. Oletko jo osallistunut Taste of Helsinki -lippujen arvontaan?

Kommentit

Suositut tekstit