Hampurilaiskakku - Hampurilaiset 10 x pienemmällä vaivalla!

hampurilaiskakku - jättihampurilainen

Lapset ovat kärttäneet hampurilaisia monta viikkoa. Työharjoittelut ja muut ovat kuitenkin imeneet mehut siihen malliin, ettei meinaa millään jaksaa panostaa niin pitkään prosessiin. Tokihan voisi ostaa sämpylät ja muut valmiina, mutta ei se ole sama asia kuin kotitekoiset hampurilaiset.

Kun teet ensin sämpylät, kohotat taikinan kahteen kertaan. Vaivaat, leivot ja paistat. Sitten teet pihvit ja paistat nekin. Helposti on kulunut aikaa yli tunti ennen kuin ateria on syötävissä. Tällä hampurilaiskakulla puolitat tuon ajan ja etenkin sen vaivan, ainakin esivalmisteluiden osalta.

Tästä yhdestä kakusta saa kahdeksan nälän vievää palaa. Pienempiä paloja vaikka kaksitoistakin. Jos ajattelee esimerkiksi illanistujaisia, on tämä ihanan helppo ja tuhti eväs - kylkeen vain herkullinen vihersalaatti ja vaikka coleslaw ja täydellisen maistuva setti on valmis.


Näin se syntyy


Valmistin sämpylän niin, että tein vain perustaikinan ja kaadoin voideltuun kakkuvuokaan. Se sai kohota siinä rauhassa, jonka jälkeen voitelin sen voi-maito-valkosipuliseoksella ja ripottelin seesaminsiemenet pintaan. Keittiö ei peittynyt jauhoihin eikä tarvinnut pyöritellä ja paistaa montaa pellillistä sämpylöitä, kun sämpylä hoiti itse itsensä.

Pihvin tein niin kuin pihvitaikinan aina. Lisäsin jääkaapin pohjalta löytyneet kinkkusuikaleiden ja salamin jämät taikinaan mukaan. Paistoin pinnan ensin pannulla ja kippasin pihvin uuniin kypsymään loppuun. Kun pihvi oli valmis, ripottelin emmental -raasteen jämät pintaan, sekä vähän BBQ- ja Sweet Chili -kastiketta. Sitten vielä uuniin vähäksi aikaa ottamaan väriä ja valmis.

Näin siis syntyi peruspohja. Kun nämä elementit olivat kasassa, tein pikaisen sipulihillon meille aikuisille (sipuli + suola + fariinisokeri + punaviinietikka pannulle ja pyörittelee niin kauan kunnes sipulit kypsyy).



Hampurilaisen kasasin helpoimman kautta, eli sämpylä puoliksi ja pihvi väliin. Hampurilainen leikattiin kahdeksaan osaan. Siitä tietysti saa tehtyä niin isoja tai pieniä paloja kuin tahtoo. Ja tämän jälkeen jokainen saa täyttää burgerinsa miten haluaa. Mausteet kuten sinapit, ketsupit ja majoneesit kannattaa luonnollisesti jokaisen itse laittaa. Kaikki kun eivät pidä kaikesta.

Sipulihillon ja mausteiden lisäksi väliin sai halutessaan laittaa suolakurkkuja, tuorekurkkua, tomaattia, cheddaria tai vaikka aurajuustoa. Jos pitää isompia kekkereitä, myös ananakset, kananmunat ja pekoni sopii loistavasti väliin!

En halua kerskailla, mutta kaikista itse tekemistäni hampurilaisista tämä oli ylivoimaisesti maultaan paras. En tiedä miksi.

[caption id="attachment_5403" align="aligncenter" width="1536"] Bloggaajan lapsikin jo tietää, että äidin kanssa kaikki kuvataan![/caption]

Hampurilaiskakku kahdeksalle:


SÄMPYLÄ (28cm irtopohjavuoka):

4 dl Vettä
1 pss Kuivahiivaa
2 tl Suolaa
6 dl Jauhoja

LISÄKSI:

20g Voita
1/4 dl Maitoa
2 tl Valkosipulimurskaa

  • Liuota hiivaa 42 C veteen.

  • Lisää suola ja jauhot. Sekoita kunnolla.

  • Kaada hyvin voideltuun kakkuvuokaan ja anna kohota peitettynä 30 min.

  • Voitele voi-maito-valkosipuliseoksella.

  • Paista 200 C n. Puolituntia. Kannattaa paistaa yhdessä pihvin kanssa niin molemmat ovat samaan aikaan valmiita.






PIHVI:

600 g Vähärasvaista jauhelihaa
1 pss Sipulikeittoa
2 dl Kaurahiutaleita
1 prk Kermaviiliä
1 Kananmuna
1 tl Suolaa
1 tl Jauhettua mustapippuria

Lisäksi:
1 dl Emmental -raastetta (Tai muuta juustoa - esim Cheddar-raastetta)
Muutama ruokalusikallinen BBQ- ja Sweet Chili -kastikkeita

(Lisäksi heitin toiselle puolelle pihviä paiston yhteydessä n. ½ dl Kinkkusuikaleita ja ½ dl Salamisuikaleita - Toimii kyllä ilmankin)

  • Sekoita kaikki muut paitsi juustoraaste ja kastikkeet sekaisin huolella.

  • Paista paistinpannulla miedolla lämmöllä ruskea pinta molemmin puolin.

  • Siirrä uunipellille ja laita uuniin 200 C  kypsymään loppuun (n. 20 minuuttia)

  • Ota hetkeksi uunista ja lisää juustoraaste ja kastikkeet pintaan. Laita takaisin uuniin ja anna paistua niin että juusto sulaa ja saa hieman väriä.








HAMPURILAISEN KASAAMINEN:

  • Leikkaa hampurilaissämpylä kahtia.

  • Nosta pihvi väliin ja kansi päälle. Tarjoile heti!

  • Jokaisen syöjän kannattaa antaa itse maustaa ja täyttää loppuun "täytebuffet" -meiningillä.


 

VINKKI: Tarjoile vihreän salaatin ja coleslawn kanssa!

VINKKI: Erinomainen herkku illanistujaisiin isommallekin porukalle!





 

Kommentit

  1. Voi kun näissä aina mainittaisiin, minkä kokoiseen vuokaan taikina laitetaan. On tylsää, jos pohjasta tulee liian ohut tai paksu. Pihvin voi sitten muotoilla pohjan mukaan.

    VastaaPoista
  2. Pohja on tehty 28cm vuokaan. Korjaan sen aamulla tekstiin. Kiitos huomiosta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit