Peltilihapiirakkaa ja lihaliemikastiketta

peltilihapiirakka

Ensimmäinen postaukseni Kotilieden portaalissa! Moni saattoi huomatakin että jätin Kaksplussan taakse ja siirryin Kotilieden portaaliin alkuviikolla. Kerroin jo aiemminkin ettei lähtööni liity minkäänlaista draamaa vaan enemmänkin minusta tuntui että nyt on hyvä hetki lähteä tutkimaan maailmaa ja etsiä omaa paikkaani.

Voit lukea lähdöstäni ja siihen liittyvistä tunnelmista lisää aiemmasta postauksestani. Nyt itse asiaan...

Peltilihapiirakka kastikkeella on hämmentävä perinneruoka


Tämän reseptin olen oppinut anopiltani. Ensimmäinen kerta ei juurikaan säväyttänyt. Ruoka oli outoa ja hieman pelottavaa. Kyllä minä olin peltilihistä syönyt aiemminkin, mutta suurustettu lihaliemi? Omituista.

Puolisoni kuitenkin rakastaa tätä ruokaa ja toisella maistelukerralla minäkin pääsin jutun jujuun kiinni. Itseasiassa me teemme tätä aika tasaisin väliajoin, sillä kaikesta huolimatta tämä on hurjan herkullista.

En todellakaan osaa tehdä tästä sellaista kuin anoppi tekee. Maku on joka kerta erilainen riippuen siitä mitä lihiksen väliin on laitettu, mutta aina se silti maistuu hurjan hyvälle. En olisi uskonut ehkä sanovani tätä silloin ensimmäisellä kerrallan, mutta suosittelen lämmöllä kokeilemaan!


RESEPTI


2 isoa levyä voi- tai lehtitaikinaa sulatettuna
400g Jauhelihaa
2 isoa sipulia
2 rkl Jauhelihamaustetta
1 tl Pippuria
1,5 Lihaliemikuutiota
1 prk Juustoruokakermaa
2 dl Emmentalraastetta

3/4 dl Puuroriisiä
1,5 l Vettä
suolaa

Kananmuna voiteluun

Vinkki: Voit lisätä täytteeseen haluamiasi kasviksia: Porkkanaa, paprikaa tai mitä tahansa. Myös feta- ja aurajuusto sopii tähän hyvin!

  • Sulata taikinat ja keitä puuro. Lisää riisit kattilaan. Joskus vettä menee enemmän kuin ohjeessa. Älä lisää kaikkea vettä kerralla vaan anna riisien imeä vettä vähän kerrassaan vettä kunnes ne ovat kypsiä. Mausta suolalla. Anna jäähtyä hetki.

  • Paista jauheliha ja sipulit. Mausta voimakkaasti. Lisää joukkoon kerma ja liemikuutiot. Anna jäähtyä hetki.

  • Sekoita jauhelihakastike ja riisit keskenään ja lisää joukkoon juustoraaste. Maista maut ja lisää tarvittaessa mausteita.

  • Levitä toinen voitaikinalevy pellille. Kaulimella kannattaa auttaa että saat taikinan riittämään koko pellille.

  • Kaada täytettä levyn päälle, jätä reunoille 2cm tilaa että saat suljettua piirakan.

  • Kauli myös toinen levy ja laita täytteen päälle. Taittele reunat hyvin ettei piirakka aukea paiston aikana.

  • Töki pintaan reikiä haarukalla ja voitele pinta kananmunalla.

  • Paista 200 C n. 30 min tai kunnes pinta on kauniin ruskea.



LIHALIEMIKASTIKE


1 l Vettä
2 Lihaliemikuutiota
2 rkl Vehnäjauhoja

  • Keitä vesi ja lisää liemikuutiot. Keitä niin kauan että kuutiot ovat sulaneet kokonaan.

  • Sekoita 2 dl vettä vehnäjauhoihin ja kaada seos ohuena nauhana lihaliemen sekaan. Jos jauhovesi näyttää paakkuiselta, kaada se teesiivilän läpi.

  • Sekoita koko ajan ja anna pulpahtaa.



Miten tätä sitten syödään?


Laita kauhallinen lihaliemikastiketta keittolautaselle ja leikkaa palanen lihapiirakkaa päälle. Nauti eväs lusikalla! Usko tai älä, mutta tämä on oikeasti hurjan herkullista!

Kommentit

Suositut tekstit