3 x vispipuuro (gluteeniton, maidoton, vegaaninen)



 

Minä olen ollut vispipuuron ystävä lapsuudesta saakka ja syksyisin teemme aina tätä lasten kanssa. Meillä on aina valmiiksi pakastettuna 3 dl raakapuolukkasurvos -rasioita, että voimme tehdä tätä ihanaa puuroa koska tahansa.

Teen puuroni aina mannaryyneihin, kuten kotona opin. Äiti innostui karkeista riisijauhoista tehdystä puurosta pari vuotta sitten, mutta minulla se jäi kokeilematta.

Nyt kun koulussa käsiteltiin erityisruokavalioita, pisti opettajani minut tekemään kahta eri gluteenitonta vispipuuroa, joilla testattiin miten vispipuuron maku ja koostumus pelittää näiden gluteenittomien vaihtoehtojen kanssa.

Äidin resepti karkeisiin riisijauhoihin tehtyyn vispipuuroon oli paras vaihtoehto mannaryynille. Riisijauholla saatiin jopa kuohkeampi puuro kuin mannaryynillä. Toinen kokeilemani jauho oli polentajauho, mutta sen rakenne oli vaikea saada sileäksi vaikka keitinkin puuroa puoli tuntia.

Maku polentajauhopuurossa oli kuitenkin yhtä hyvä kuin kahdessa muussakin puurossa, mutta kuohkeutta siihen ei samalla tavalla saanut ja suutuntumaan jäi pientä rakeisuutta merkittävästi enemmän kuin muihin puuroihin. Kaikki testattavat puurot olivat kuitenkin äärettömän herkullisia ja maistuivat juuri sille mille pitikin.

Osa ryhmästämme teki (vahingossa) vispipuuron karpaloihin ja voin kyllä suositella sitäkin versiota lämmöllä. Karpalopuuro oli todella herkullista eikä maku mennyt kovinkaan kaukaa puolukasta.

Vispipuuron kaverina on totuttu maitoon, mutta suosittelen kokeilemaan myös kermavaahtoa tai vaniljakastiketta. Vie vispipuurosi uusille leveleille!

Alla kolme reseptiä vispipuuroon. Perinteinen, karkeista riisijauhoista tehty sekä polentavispipuuro.


PERINTEINEN VISPIPUURO:


1 l Vettä
3 dl Raakapuolukkaa (jos käytät survosta, ei mehua tarvitse siivilöidä)
1 dl Sokeria (tai jotain kaloritonta makeuttajaa)
1,5 dl Mannasuurimoita

  • Kiehauta vesi ja puolukat. Siivilöi mehu takaisin kattilaan, jos käytätä kokonaista puolukkaa.

  • Lisää joukkoon mannasuurimot ja sekoittele kiehuvaa seosta vartin verran.

  • Lisää sokeri ja anna jäähtyä kylmäksi. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.


RIISIJAUHOVISPIPUURO (Gluteeniton):


1 l vettä
3 dl Raakapuolukkaa (jos käytät survosta, ei mehua tarvitse siivilöidä)
1 dl Sokeria (tai jotain kaloritonta makeuttajaa)
2 dl Karkeita riisijauhoja

  • Kiehauta vesi ja puolukat. Siivilöi mehu takaisin kattilaan, jos käytätä kokonaista puolukkaa.

  • Lisää joukkoon karkea riisijauho ja sekoittele kiehuvaa seosta vartin verran.

  • Lisää sokeri ja anna jäähtyä kylmäksi. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.


POLENTAVISPIPUURO (Gluteeniton):


1 l vettä
3 dl Raakapuolukkaa (jos käytät survosta, ei mehua tarvitse siivilöidä)
1 dl Sokeria (tai jotain kaloritonta makeuttajaa)
2,5 dl Polentajauhoja

  • Kiehauta vesi ja puolukat. Siivilöi mehu takaisin kattilaan, jos käytätä kokonaista puolukkaa.

  • Lisää joukkoon polentajauhot ja sekoittele kiehuvaa seosta vartin verran.

  • Lisää sokeri ja anna jäähtyä kylmäksi. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.


Kommentit

Suositut tekstit