Lohivoileipäkakku katkaraputzatzikilla!



Kuten jo aiemmassa postauksessa mainitsikin, tein lastemme juhliin elämäni ensimmäisen lohivoileipäkakun. Kyselin siihen neuvoja leivontaryhmistä ja sain monenlaisia versioita. Useat kertoivat käyttävänsä kakkuihin kananmunaa, munavoita tai raejuustoa. Pidin ajatuksesta niiden tekstuurista, mutta vierastin silti niistä jokaista vaihtoehtoa, sillä en ole koskaan päässyt itse maistamaan kakkua, jotka sisältävät jotain edellä mainituista.

Niinpä päädyin kokeilemaan omat täytteeni täysin summassa ja rukoillen hyvää onnea. Ja mututuntumalla valmistetut täytteet onnistuivat äärettömän hyvin. Kakku oli raikas, herkullinen ja sen kuningas, eli lohi oli pääosassa.

Pohjana käytin Fazerin vuokaleipää, joka oli valmiiksi viipaloitu vaakasuunnassa. Ostin omani tukusta, sillä nykyisin niitä ei ole enää Prismoissa varastotavarana kuten ennen. Huoli ei kuitenkaan ole tämännäköinen, sillä Prismojen leipäosastoilta voi tilata niitä tarpeensa mukaan. Tilaus kannattaa tehdä tehdä kuitenkin hyvissä ajoin, sillä itselläni ei ainakaan ole kokemusta vielä toimitusajoista.

Jos vaakaviipaloidun leivän hankinta epäonnistuu, tavallinen paahtoleipä ajaa täydellisesti saman asian.


LOHIKAKKU KATKARAPUTZATZIKILLA (n. 40 hlö):


1 Fazerin vaakaviipaloitu vuokaleipä, tai 2 pss isoa paahtoleipää

KOSTUTUKSEEN VETTÄ. Alle tulee vielä reseptissä käytetyn majoneesin ohje.

SAVULOHITAHNA:

350- 400g Lämminsavulohta
400g Maustamatonta tuorejuustoa
1 dl Majoneesia (resepti alla)
2 rkl Makeaa sinappia (esim. kotisinappi)
1,5 tl Limepippuria
1,5 tl Sitruunamehua
3 rkl Tillisilppua
4 Kevätsipulinvartta pienenä silppuna

  • Sekoita kaikki muut ainekset, paitsi lohi, huolellisesti keskenään.

  • Lisää lohi paloina joukkoon ja sekoita ihan vähän, ettei lohi mene ihan silpuksi.


KATKARAPUTZATZIKI:

1 Iso kurkku
1 pss Keskikokoisia katkarapuja
200g Tuorejuustoa
200g Turkkilaista jogurttia
2 dl Majoneesia (resepti alla)
2 tl Suolaa
2 tl Limepippuria
5 rkl Ruohosipulisilppua
2 tl Sitruunamehua
3 rkl Makeaa chilikastiketta

  • Raasta kurkku raastinraudalla. Valuta siitä kaikki ylimääräinen neste leivinliinan läpi.

  • Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna levätä hetki. Maista maut ja lisää mausteita, jos tarvitsee.


MAJONEESI:

1 Kananmuna
3 dl Oliiviöljyä (Mahdollisimman pehmeänmakuista)
2 tl Omenaviinietikkaa
1 tl Suolaa
1 tl Valkopippuria
1 rkl Sinappia

  • Riko muna korkeaan lasiin, tai sauvasekoittimen korkeaan kulhoon.

  • Kaada n. 1dl öljyä munan kanssa ja sekoita varovasti alhaalta ylöspäin sauvasekoittimella.

  • Lisää loppu öljy ohuena nauhana samaan aikaan sekoittaen sauvasekoittimella.

  • Lisää mausteet ja sekoita vielä. Anna levätä pari tuntia kylmässä, että se maustuu.


Kakun kasaaminen:



  • Leikka isot palat muovikelmua ja peitä sillä tarjoiluastia niin, että reunat saa lopuksi käärittyä koko kakun ympärille. Tarjoiluastiaksi hyvä on esimerkiksi muovinen tarjoitin.

  • Laita pohjaksi kaksi vaakavuokaleipää tai 8 palaa paahtoleipää. Jos käytät paahtoleipiä, leikkaa niistä reunoja ohuemmiksi.

  • Kostuta leipä vedellä hyvin, mutta ei mössöksi.

  • Levitä savulohitahnasta puolet leipien päälle.

  • Tee seuraava leipäkerros kuten edellinen ja kostuta. Paina leipiä kevyesti, että tahna tasoittuu.

  • Levitä tähän kerrokseen katkaraputzatziki.

  • Tee seuraava leipäkerros kuten edellinen ja kostuta.

  • Levitä loppu savulohitahna leipien päälle ja laita päällimmäiseksi vielä kostutettu leipäkerros.

  • Kääri kakku tiiviisti kelmuun ja annan tekeytyä yön yli.



Kakun koristelu:


Kakun koristelussa jokainen voi käyttää omaa luovuuttaan. Kakun kuorruttaminen onnistuu monella tapaa. Itse kuorrutin kakun tällä kertaa ihan vain sulatejuustolla, jota pehmensin ihan vähän mikrossa.



Jotkut tykkäävät käyttää kuorrutteeksi majoneesia ja toiset taas tuorejuustoa. Jos minulla olisi ollut enemmän tuorejuustoa käytössä, olisin tehnyt kuohukermasta ja tuorejuustosta pursotettavan massan kakun päälle. Laskin tuorejuuston menekin kuitenkin "väärin" ja sitä ei jäänyt enää koristeluun, joten sulatejuusto hoiti kuorrutteen viran.

Käytin koristeissa myös rucolaa, kurkkua ja kylmäsavulohta. Koristeluni oli simppeli, mutta ihan kiva juhlakakulle. Pinnalle ripottelin vielä vähän tilliä ja kevätsipulisilppua.



 

Kommentit

Suositut tekstit