TÖLKKIPERSEKANA



Olen nyt useamman kerran valinnut kaupasta mukaan kokonaisen kanan. Pidän hitaasti kypsyvistä ruoista paljon ja tämä tölkkipersekana on ollut yksi haaveeni minkä olen halunnut testata jo moneen kertaan. Useissa resepteissä tämä on kypsennetty grillissä, mutta koska grillauskautta ei vielä ole meillä ainakaan avattu, kypsensin tämän kanan uunissa.

Monissa ohjeissa myös mausteet hierottiin kanan nahkan alle samantien ennen uuniin laittamista, mutta edellinen kanamme ei mielestäni imenyt tällä systeemillä lihaan tarpeeksi makua, joten tein tähän maustevoin jonka hieroin nahan alle jo edellisenä päivänä ja annoin maustua jääkaapissa vuorokauden ennen kypsentämistä.



Tölkkipersekanan idea perustuu siihen, että kanan perseeseen työnnetään tölkki. Hyvin yksinkertainen määritelmä. Kanan sisälle siis työnnetään reilusti maustevoita ja oluttölkistä leikataan tölkinavaajalla kansi pois. Sitten kana työnnetään pylly edellä tölkin päälle ja kypsennetään pystyssä.

Tölkistä nousee oluthöyryä kanan sisälle tehden kanasta erityisen mehevän ja herkullisen. Samoin maustevoin aromit kiertävät tölkin ansiosta kehää kanan sisällä ja maku on myöskin sen mukainen.

Maustevoin resepti syntyi sitä tehdessä ja sen julkaisen nyt teille. Oluena käytin alkoholitonta tummaa olutta, mutta varmasti vaalea lagerkin käy yhtä hyvin. Vaikka kypsennysaika on pitkä ja alkoholista ei varmasti ole mitään jäljellä kun broileri on kypsä, halusin kuitenkin valmistaa tämän alkoholittomasta oluesta.

TÖLKKIPERSEKANA:


1 kokonainen broileri
1 tlk Tummaa olutta

MAUSTEVOI:

60g Voita
½ Chili
3 Valkosipulinkynttä murskattuna
3 rkl Soijaa
1 tl Suolaa
3 rkl Oliiviöljyä
1 dl Olutta (Tölkistä siis otetaan desi olutta tähän, loput jää tölkkiin kypsentymään)
2 tl Garam Masala - mausteseosta
2 tl Jeeraa - eli juustokuminaa
2 tl Savupaprikaa
3 rkl Yrttimausteseosta
Nippu tuoreita yrttejä: Basilikaa, persiljaa, korianteria...

  • Silppua chili ja murskaa valkosipulit.

  • Hienonna yrttejä.

  • Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen yrittileikkuriosaan ja aja sileäksi tahnaksi.

  • Jos yrttileikkuria ei löydy, hienonna kaikki ja sekoita käsin tahnaksi.

  • Irrota kanasta varovasti kädellä nahka joka puolelta ja hiero maustevoita kaikkialle nahan alle. Tunge kaikki loppu maustevoi kanan pyllystä sisään.

  • Siirrä broileri tiiviiseen astiaan jääkaappiin marinoitumaan seuraavaan päivään. Tämä vaihe ei ole pakollinnen, broilerin voi myös kypsentää hetikin.




  • Ota broileri huoneenlämpöön 30 min ennen kypsennystä. Kuumenna uuni 200 C.

  • Leikkaa tölkistä kansi irti purkinavaajalla. Höyryn ja maustevoin pitää päästä kiertämään kanan sisällä esteettömästi, että maku saadaan maximoitua.

  • Laita tölkki leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Tunge kaikki ulosvalunut maustevoi kanan sisälle ja aseta kana pylly edellä tölkkiin niin, että tölkki pysyy pystyssä.

  • Peitä koko kana foliolla ja laita uuniin. Kypsennä kanaa 30 min 200 C. Tämän jälkeen pienennä uuni 150 C ja anna kypsyä vielä 1,5 h. Olen varma, että tässä ajassa kana on 100% kypsää, mutta kypsyyden voi testata vielä kanan paksuimmasta kohdasta lämpömittarilla. Kanan sisälämpötilan tulee olla yli 77 C, että kana on varmasti kypsä.

  • Tarjoile kana riisin tai lankkuperunoiden ja raikkaan salaatin kera.



Helppo ja superherkullinen kastike kanalle:



  • Kaada kypsennyksestä jäänyt olut ja kaikki pellille valunut neste kattilaan. Kannattaa valuttaa siivilän läpi, että kaikki ylimääräinen jää pois kyydistä ja kastikkeesta tulee sileää.

  • Lisää 1 rkl vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä sekaan ja vatkaa vispilällä sileäksi ettei jää paakkuja. Halutessaan sekaan voi kaataa lorauksen kermaa.

  • Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoile kanan kanssa.




 

Kommentit

  1. Oi nam! :P

    Tahna menee kokeiluun kalkkunankoipien kanssa!! Tölkkiperseilyyn vinkki juopoille, että kypsennys toimii, vaikka lotaisis oluet omaan naamariin ja laittaa vettä tölkkiin. Eli siis jos ei satu olemaan kuin vanhoja tölkkejä, niin pelkkä vesikin tmv neste mehevöittää kanaa siellä persiissä.. Toki olut antaa sitä makuakin, mut ei oo ns välttämätön.

    VastaaPoista
  2. Sofia / Frutti Di Mutsi7. maaliskuuta 2017 klo 2.32

    Kiitos vinkistä, tämä olikin Hyvä tietää!! Meinasin tossa grillikauden avaamisen paikkeilla kokeilla miten toimii coca-cola kanan pyllyssä :D Semmosta BBQ -meininkiä :)

    VastaaPoista
  3. Miten te voitte puhu ruuasta tuolla tavoin? Järkyttävää kielen käyttöä! :(

    VastaaPoista
  4. Voi hellallettat tentään reseptissä sanottiin perse :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit