Herkulliset perunankuoret! - Sis. myös Vegaani versio!



Kyllä, luit aivan oikein, perunankuoret. Minulla ei ole tarkkaa tietoa kuka keksi ja miksi perunankuorien syömisen, mutta olen aiemminkin törmännyt muunmuassa ravintoloissa perunankuori-ranskalaisiin. Perunankuorissahan periaatteessa on kaikki vitamiinit - niin sanotaan, ja tällä reseptillä perunankuorista saa herkullisia ja rapeita herkkuja.

Reseptin alkuperäinen lähde löytyy True Blood -keittokirjasta, joka tuli markkinoille muutama vuosi sitten, kun vamppyyrit olivat muotia ja vamppyyreista kertovat TV -sarjat ja elokuvat valloittivat suosituimpien katsottavien paikat. Itse innostuin True Bloodista vuonna 2010 ja sen jälkeen koko sarja on katsottu pari kertaa alusta loppuun jokaista tuotantokautta myöden.

Puolisoni osti minulle joululahjaksi muutama vuosi sitten tuon keittokirjan, mistä löytyy True Blood -sarjassa nähtyjä herkkuja, sekä muita Louisianalais -tyylisiä ruokia ja juomia, pienellä vamppyyri -lisällä. Keittokirjassa on paljon kokeilemisen arvoisia juttuja, mutta useimmat niistä silti ovat sellaisia, mihin en usko lasteni suostuvan koskemaan.



Tämä resepti on ilmiömäisen hyvä alkupalaksi tai iltasnacksiksi. Nämä herättävät kivasti ruokahalua ennen pääruokaa tai ovat kiva, hieman erilainen iltapala romanttiseen iltaan kahdelle tai vaikka tarjottavaksi kun ystäviä tulee käymään.

Muokkasin reseptiä jonkin verran, lisäsin reilusti mausteita sekä sokeria että saavuttaisin makuun kevyen BBQ -twistin. Lisäksi huomasin, että näistä saa todella helposti vegaanit ja laitankin ekan ohjeen alle vegaanireseptin samasta herkusta.


PERUNANKUORET NELJÄLLE, PERUSRESEPTI:


12 Pienehköä tai keskikokoista rosamunda -perunaa (tai muuta punakuorista perunaa)
Oliiviöljyä
1 pkt Pekonia
80g Cheddar -juustoa (vahvaa ja raastettua)
1,5 dl Ranskankermaa
½ dl Kevätsipulisilppua tai ruohosipulisilppua

MAUSTESEOS:

½ dl Fariini- tai Muscovadosokeria
1 tl Savupaprikajauhetta
1 tl Paprikajauhetta
1,5 tl Sormisuolaa
1 tl Chilirouhetta
½ tl Pippuria
2 tl Valkosipulijauhetta

  • Pese perunat huolellisesti ja töki niihin terävällä puukolla pieniä reikiä. Laita ne kokonaisina 200 C uuniin ja paista 30-40 min, kunnes ne ovat kypsiä.

  • Paista pekoni rapeaksi ja siirrä se talouspaperin päälle kuivumaan.

  • Raasta cheddar, sekoita mausteseos.

  • Anna perunoiden jähtyä kunnolla. Leikkaa ne keskeltä halki.

  • Poista suurin osa perunan sisuksesta, itse käytin tähän jäätelökauhaa. Jätä kuorien reunoihin ihan pieni kerros perunaa. Poistettu peruna kannattaa säästää esimerkiksi sämpylöihin tai vastaavaan.

  • Voitele perunat oliiviöljyllä kummaltakin puolelta ja paista 10 min 225 C uunissa ensin perunapuoli ylöspäin. Käännä perunat kuoripuoli ylöspäin ja paista toiset 10 min.

  • Käännä perunat jälleen. Ripottele reilusti mausteseosta perunoiden sisäpintaan. Tämän jälkeen jaa murusteltu pekoni ja cheddarraaste jokaiselle perunalle.

  • Paista vielä 5 min, kunnes cheddar on sulanut kokonaan.

  • Tarjoile creme fraisen kanssa. Meillä oli jääkaapissa valmiina aurajuustojogurttia, eli turkkilaista jogurttia, mihin oli sekoitettu aurajuustoa ja kermaviiliä, sekin  toimi näiden kanssa törkeän hyvin. Ripottele lopuksi kevät- tai ruohosipulia päälle.


VEGAANI VERSIO:


Vegaani versio saavutetaan, kun cheddarjuusto ja creme fraise muutetaan vegaaniksi. Niitä saa ainakin Prismoista ja muista hyvin varustelluista kaupoista. Vegaani cheddar löytyy juusto -osastoilta ja esim. Kaura fraisea olen nähnyt maitohyllyillä, missä muutkin vastaavat tuotteet sijaitsevat. Lisäksi pekoni luonnollisesti jätetään pois.

Kommentit

  1. Nyt täytyy sanoa, että näyttää ihan törkeen hyviltä ja vielä äärettömän tyylikkäiltä ? Vois olla sopiva syöminen meidän tulevaan tyttöjeniltaan, toimisi varmaan viinilasillisen kera! Jos ei halua laittaa pekonia kaikkiin perunoihin, niin mitä suosittelet tilalle? Eli kaipaako jotain suolaista tvistiä siihen; fetajuustoa, aurinkokuivattua tomaattia?

    VastaaPoista
  2. Sofia / Frutti Di Mutsi16. maaliskuuta 2017 klo 0.53

    Se ei välttämättä tarvitse sitä suolaista lisää, maistuu hyvältä ilmankin, mutta feta voisi silti toimia tosi hyvin, samoin aurajuusto tai muu suolainen juusto. Veikkaan että reseptissä olevan suolan tilalla voisi käyttää myös isoja merisuolahiutaleita, niin sillä saisi sen suolaisen twistin tuon sokerin ja perunan makeuden rinnalle :) Niin ja meillähän siinä oli lisäksi kastike, missä oli aurajuustoa ja se oli kyllä myös 6/5 :)

    VastaaPoista
  3. Ok, pitääpä testata, vaikka samalla kertaa muutamia erilaisia, niin on illanvietossa maisteltavaa! :)

    VastaaPoista
  4. Sofia / Frutti Di Mutsi16. maaliskuuta 2017 klo 23.17

    Kerro sitten miten toimi! Odotan innolla :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit