Vaihtelua arkiruokaan: Maukkaat kefta -lihapullat!

[caption id="attachment_3032" align="aligncenter" width="620"]kefta moroccan food Keftapullat ja couscous[/caption]

Jo ennen Lontooseen lähtöä olimme päättäneet sisareni kanssa käydä Marokkolaisessa ravintolassa illallisella. Suomessa ei taida marokkolaisia ravintoloita edes olla, joten siksikin päätimme poiketa sellaiseen reissullamme.

Ravintola oli mieletön kokemus. Lontoolaiselta kadulta katsottuna ravintola näytti kuin miltä tahansa kuppilalta. Kävellessämme ulkoaulaa kohti ovea, alkoivat lämpölamput lämmittämään ja itämainen sisustus tulla paremmin esiin.

Ravintolan ovesta sisään päästyämme oli eteisessä shisha -piippuja asiakkaita varten ja tuntuu kuin olisimme teleportanneet itsemme suoraan Marrakechiin. Sisustus oli viimeisen päälle marokkolainen ja mausteiden tuoksut toivat tuulahduksen jostain kaukaa.

Istuimme pöytään ja tilasimme. Sisareni valitsi lammasmakkaraa ja minä halusin kokeilla Kefta-pullia. En ole koskaan aiemmin maistanut keftaa, joten kokemus oli aika mieletön.

Yritin kuumeisesti googlailla mitä kefta tarkoittaa, mutta en löytänyt sille vastausta. Kofta -sana on ainakin aasialaisiin liha- ja kasvispulliin liittyvää terminologiaa, mutta kefta taas on arabialaista, voimakkaasti maustettua jauhelihaa. Keftapullat valmistetaan hauduttamalla kastikkeessa uunissa.

Usein ravintoloissa käydessä, se ensimmäinen suupala on se paras. Loppua kohden kaikki alkaa maistumaan aika samalta. Johtuu kaiketi siitä, etten kovin usein tilaile uusia juttuja, vaan pitäydyn "vanhassa ja hyväksi todetussa". Marokkolaisen ruoan kanssa homma on kokonaan eri. Jokainen suupala on vähän erimakuinen, kun aineksia on usein niin paljon. Henkilökohtaisesti minä rakastan marokkolaista makumaailmaa ja siksi teen kotonakin niitä ihan perusruokia tasaisen usein.

Jo ennen kuin olin saavuttanut puolivälin ruokani kanssa tuossa ravintolassa, teki mieleni alkaa googlaamaan reseptiä. Jos vähänkään on vinksallaan itämaisiin herkkuihin päin, tämä ruoka tulee mullistamaan makumaailmasi. Ja onhan se nyt ihan hauskaa välillä kokeilla muutakin kun sika-nautaa ruskealla kastikkeella, vaikka hyvää on sekin.

Koitin selvittää reseptejä ja niitä löytyikin useampia. Ulkomaalaisilta sivuilta englanniksi vieläkin enemmän. Mutta kuten mieheni aina sen niin kauniisti sanoo, minulla on sen luokan auktoriteettiongelma, etten oikein kykene noudattamaan reseptien käskyjä muokkaamatta niitä edes hitusen.

Sisareni onneksi kaivoi minulle perusohjeen. Siinä ei ollut mitään tarkasti. Viesti kuului näin: "Jauhelihaa, sekoita siihen suolaa, kuminaa, silputtua korianteria ja persiljaa. Ja paista grillissä". Ja niinhän minä tein. Tosin en grillannut vaan haudutin pullat tomaattikastikkeessa ja ne maistuivat aikalailla samalle, kuin tuolla Lontoossa.

Pullien kanssa söimme couscousia. Parhaiten sen valmistus onnistuu, kun mittaa kannelliseen kulhoon yhden osan ryynejä ja puolitoista osaa kiehuvaa vettä. Pienesti suolaa ja öljyä ja kansi päälle. Sitten vain antaa sen olla reilun viisi minuuttia ja irroittaa ryynit toisistaan haarukalla. Helppoa ja nopeaa.

Alla muutama puhelinkuva tuolta Lontoon marokkolaisesta ravintolasta.

15045613_10154057002427960_863237346_n

TARVITSET (8 annosta):


TOMAATTIKASTIKE:

7 Tomaattia
1 prk Tomaattimurskaa
1 tlk Kikherneitä
1 Sipuli kuutioina
½ Vihreä chili silputtuna
2 Valkosipulin kynttä murskattuna
4 rkl Tuoretta persiljaa silputtuna
3 rkl Oliiviöljyä
1 rkl Ras -el -hanout -mausteseosta
1 rkl Paprikajauhetta
1 tl Jeeraa
Suolaa ja mustapippuria.

  • Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi.

  • Freesaa pannulla sipulit ja mausteet. Lisää tomaatit ja kuumenna hetki.

  • Lisää kikherneet ja tomaattimurska.

  • Keitä 15 min miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.


KEFTAPULLAT:

400g Jauhelihaa (Esim. Nauta, lammas, hirvi)
1 pieni sipuli pienenpieninä kuutioina
1 rkl Paprikajauhetta
2 tl Ras -el -hanout -mausteseosta
1 tl Jeeraa (Juustokuminaa)
½ tl chiliä tai cayannepippuria
1 ruukku Persiljaa pieneksi hakattuna
1 ruukku Korianteria pieneksi hakattuna
½ dl Korppujauhoja
Suolaa, pippuria

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna levätä hetki.

  • Taikinasta ei saa pyöritettyä pullia, ne täytyy puristella käsillä pulliksi.


 

  • Kaada tomaattikastike tagineen tai kannelliseen uunivuokaan. Anna sen kuumentua 225 C uunissa n. 10 min.

  • Puristele taikinasta lihapullia ja asettele ne tomaattikastikkeen päälle.

  • Laita uunivuokaan tai tagineen kansi ja anna olla uunissa vähintään 35 min.

  • Tarjoile couscousin kanssa.


14996436_10154057002467960_1907639105_n 15050146_10154057002412960_869076230_n

Kommentit

Suositut tekstit