10 x Helppoa kotiruokaa (nirsoillekin)!

Tässä taannoin laitoin viestiä Poikien Äiti -blogin Jonnalle. Pyysin häntä tekemään aloittelevalle pojan äidille ohjeen, miten pieni poika pissatetaan. Hommahan lähti siitä, kun tyttäremme oppi kokonaan kuivaksi, niin poikakin halusi pottailla. Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta poikalapsen pissattamisesta, ja niinpä se nopea letkunpätkä kääntyi ylös päin ja olin kirjaimellisesti kusessa. Omaksi harmikseni minulla oli vielä suu auki. Jonna kirjoitti ohjeet ja kiitän niistä vuolaasti, sillä letku on löytänyt oikean suunnan ja vahingoilta varmasti vältytään jatkossa.

Jonna sitten kääntyi puoleeni vastapalveluksen merkeissä. Hän pyysi minua kehittämään muutaman reseptin, millä saisi nirsommankin ruokailijan syömään kunnolla, että jaksaa leikkiä ja harrastaa. Koska Jonnan apu oli korvaamaton, otin tehtävän vastaan ilolla.

Tähän postaukseen olen kerännyt kymmenen erilaista kotiruokareseptiä, minkä itse olen kokenut toimiviksi myös niiden lasten kanssa, joille kaiken maistuminen ei aina ole itsestäänselvyys. Joillekin varmasti osa resepteistä on tuttuja, mutta koitin silti kerätä näitä laidasta laitaan, jos joku vaikka löytäisi omalle ruokalistalleen uuden suosikin.

Osa resepteistä on isoja, sillä meillä ainakin tehdään ruokaa usein isompi annos, jota syödään muutamalla aterialla. Ruokaa voi myös pakastaa ja annoksia puolittaa tekovaiheessa.

Lisäksi olen useampaan reseptiin tehnyt reseptin reseptin sisään niin, että saman ruoan voi valmistaa lihattomastikin. Osa resepteistä on ollut pöytälaatikossa jo kauan, en vain ole saanut niitä ulos. Nämä eivät myöskään ole kaikin osin mitään laihdutusreseptejä, vaan ihan rehellistä kotiruokaa. Ja loppuun laitan linkit vielä muutamaan extrahyvään reseptiin, jotka olen julkaissut aiemmin.

Tulet huomaamaan, että kalaruoat loistavat poissaolollaan. Olen puuhaamassa tälle jatkopostausta, missä pääosassa ovat kala- ja linturuoat sekä kasvikset.

So let's begin.

[caption id="attachment_2674" align="aligncenter" width="620"]dsc_1069 Broilerilasagne[/caption]

BROILERILASAGNE (8-10 annosta):


700g Broilerin fileesuikaleita (tai 2 pkt Savustettua Tofua)
2 isoa sipulia
1-2 pss Suikalejuureksia
200g Apetit TexMex papu-maissi-paprika -sekoitusta
2 Valkosipulin kynttä
2 prk Tomaattimurskaa
Yrttejä (basilika, oregano), suolaa, pippuria

25g Voita tai margariinina
2 rkl Vehnäjauhoja
7,5 dl Maitoa
3 dl Juustoraastetta (Esim cheddar, emmental, mozzarella tms)
Suolaa ja valkopippuria

Täysjyvälasagnelevyjä

  • Laita lasagnelevyt likoamaan lämpimään veteen.



  • Kypsennä kana (tai tofu) pannulla.

  • Lisää sipulit kuutioina ja valkosipulit murskattuna. Pyörittele, kunnes sipulit ovat läpikuultavia.



  • Lisää suikalejuurekset ja texmex-sekoitus ja anna niiden sulaa hetki.

  • Lisää tomaattimurska ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen kannen alla, kun valmistat juustokastikkeen.



  • Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot.

  • Anna jauhojen turvota hetki. Älä ruskista.

  • Lisää maitoa vähän kerrallaan ja anna kuumentua välissä. Sekoita koko ajan.

  • Kun kastike paksuuntuu, lisää juustoraaste ja anna sulaa.

  • Lisää suolaa ja valkopippuria. Maista maut.



  • Laita kauhalla uunivuoan pohjalle kana(tofu)kastiketta, sen päälle juustokastiketta ja peitä lasagnelevyillä.

  • Toista niin kauan että vuoka on täynnä. Päällimmäiseksi tulee juustokastike ja juustoraastetta.

  • Paista 200 C, kunnes levyt ovat pehmeät ja pinta kauniin värinen. Jos pinta ottaa väriä liian nopeasti, suojaa se kannella tai foliolla.

  • Tarjoile salaatin tai punajuurien kera.


dsc_1058 dsc_1051

ITALIANPATA (6-8 annosta):


1 pss Täysjyvä rakettispagettia
700g Naudanjauhelihaa (TAI 3 dl soijarouhetta ja 1 kasvisliemikuutio)
2 prk Tomaattimurskaa
Iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
3-4 dl Herne-maissi-paprikaa
Suolaa, pippuria, oreganoa, basilikaa

  • Keitä spagettia 5 min ja kaada vesi pois.

  • Kuumenna isolla pannulla tilkka öljyä ja kuullota kuutioidut sipulit ja murskatut valkosipulit.

  • Lisää jauheliha ja paista kypsäksi.

  • Lisää tomaattimurska ja anna kiehahtaa.

  • Lisää esikeitetty rakettispagetti ja sekoita joukkoon.

  • Lisää herne-maissi-paprika ja mausteet.

  • Anna kiehua hiljalleen n. 20 min.

  • Maista ja mausta tarvittaessa.


JOS TEET SOIJAROUHEESTA:

  • Keitä spagettia 5 min ja kaada vesi pois.

  • Kuumenna isolla pannulla tilkka öljyä ja kuullota kuutioidut sipulit ja murskatut valkosipulit.

  • Lisää soijarouhe, murusteltu kasvisliemikuutio ja 3 dl vettä.

  • Anna rouheen imeä neste itseensä ja lisää tomaattimurska, anna kiehahtaa.

  • Lisää esikeitetty rakettispagetti ja sekoita joukkoon.

  • Lisää herne-maissi-paprika ja mausteet (älä lisää suolaa maistamatta).

  • Anna kiehua hiljalleen n 20 min.

  • Maista ja mausta tarvittaessa.


[caption id="attachment_2675" align="aligncenter" width="620"]dsc_0324 Cannelonit[/caption]

CANNELONIT (6-8 annosta):


1 pkt Canneloneja
400g Jauhelihaa (Tai 2 dl soijarouhetta ja 1 kasvisliemikuutio)
2 isoa Sipulia
2 Keskikokoista porkkanaa
1 prk Tomaattimurskaa
1 Lihaliemikuutio

2 prk juustoruokakermaa
1-2 rkl Vehnäjauhoja
3 dl Juustoraastetta

  • Tee bolognesekastike, kuten yllä italianpadassa.

  • Täytä cannelonit kastikkeella.

  • Kuumenna kerma, lisää ripotellen jauhot ja anna suurustua.

  • Lisää juustoraaste, säästä hieman pinnalle.

  • Laita cannelonit uunivuokaan ja kaada juustokastike päälle.

  • Paista 200 C n. 30 min


HIRVIMUREKE, PERUNAT JA KASVIKSIA "ONE POT" -TYYLILLÄ (n. 6 annosta):


500g Hirvenjauhelihaa
1 pss Sipulikeittoa
1 Kananmuna
1 dl Puurohiutaleita tai korppujauhoja
2-3 perunaa per syöjä
600g Kukkakaali-porkkana-parsakaalisekoitusta
Muutama nokare voita
Suolaa

LISÄKSI: Iso paistopussi sulkijalla.

  • Tee mureke. Sekoita hirvenlihan sekaan sipulikeittopussi, muna ja hiutaleet.

  • Muotoile massasta mureke paistopussiin uunipellin päälle.

  • Viillä kuorittuihin perunoihin pienet viillot pintaan ja laita pussiin murekkeen viereen.

  • Kaada mukaan vielä kasvikset.

  • Heitä muutama nokare voita pinnalle ja ripottele perunoille sekä kasviksille suolaa pintaan.

  • Sulje pussi ja tee muutama ilmareikä pintaan.

  • Paista 200 C  n. tunti.

  • Avaa pussi varovasti, ettet polta itseäsi kuumalla ilmalla.

  • Tarjoile punajuurisuikaleiden kanssa.


Halutessaan lihataikinaan voi lisätä kanttarelleja tai muita sieniä.

[caption id="attachment_2671" align="aligncenter" width="620"]dsc_1034 Supernopea kanapasta[/caption]

SUPERNOPEA KANAPASTA (4-6 annosta):


1 pss Kaurapastaa
350g Kanaa (fileesuikaleita)
Sipuli kuutioina
2 prk Juustoruokakermaa
Suolaa, valkopippuria
(halutessaan pekonia tai kanttarelleja)

  • Keitä pasta melkein kypsäksi. Kaada vesi pois.

  • Paista kanat ja sipulit kypsäksi.

  • Jos käytät pekonia tai kanttarelleja, kypsennä ne kanan kanssa.

  • Kaada kanat pastan sekaan kattilaan, lisää kerma ja anna kuplia niin kauan, että kerma imeytyy pastaan ja pasta on kypsää.

  • Maista ja mausta.


Tähän sopii lisäksi myös aurajuusto, koskenlaskija, cheddarraaste, parmesan jne...

MUNAKASRULLA (6-8 annosta):


5 Kananmunaa
4,5 dl Maitoa
3 dl Vehnäjauhoja
1,5 tl Suolaa
1 rkl Oreganoa

  • Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito, jauhot ja mausteet. Sekoita.

  • Kaada leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 C n. 20 min, kunnes munakas on hyytynyt ja saanut väriä.


Täytteeksi sopii mikä tahansa. Alla kaksi erilaista versiota, mitkä on todettu herkullisiksi.

KINKKUTÄYTE:

1 pkt Kinkkukuutioita
1 pieni punasipuli TAI 1,5 dl Purjoa silppuna
20 kpl Viinirypäleitä halkaistuna neljään osaan
1 rs Ruohosipulituorejuustoa
1 prk Kermaviiliä
2 Maustekurkkua kuutioina
Suolaa ja pippuria

  • Silppua ainekset.

  • Sekoita kermaviili, tuorejuusto ja mausteet.

  • Sekoita kaikki keskenään.

  • Levitä jäähtyneen munakkaan päälle ja rullaa leivinpaperia apuna käyttäen. Aivan kuin tekisit kääretorttua.

  • Laita maustumaan jääkaappiin joksikin aikaa.

  • Leikkaa paloiksi ja tarjoile.


TONNIKALATÄYTE:

2 prk Tonnikalaa
Punasipulia tai purjoa silppuna
1 omena pieninä kuutioina
1 rs paprika tuorejuustoa
1 prk kermaviiliä
2 maustekurkkua kuutioina
½ paprika kuutioina

  • Tee täyte, kuten yllä.


[caption id="attachment_2667" align="aligncenter" width="620"]270214-002 Palapaisti[/caption]

PALAPAISTI (4-6 annosta):


500g Hirven paistia (Nautakin käy)
Iso sipuli
Pari isoa porkkanaa
3 Laakerinlehteä
10 Kokonaista pippuria
2 tl Merisuolaa

  • Kuutioi paisti ja laita pataan.

  • Lohko sipuli ja siivuta porkkanat. Lisää pataan.

  • Heitä päälle mausteet ja täytä vedellä niin, että kaikki peittyy.

  • Kypsennä uunissa 200 C 1-4 h. Kannattaa peittää kannella tai foliolla. Mitä kauemmin liha kypsyy, sitä mureampaa se on.Tässä vaiheessa sinulla on karjalanpaisti. Palapaisti syntyy näin:


20 g Voita
2 rkl Vehnäjauhoja
½-1 l Paistinkypsennyslientä
Suolaa, pippuria (Halutessasi lihaliemikuutio)

  • Sulata voi kattilassa, lisää jauhot.

  • Sekoita koko ajan, niin kauan että jauhot muuttuvat kokonaan ruskeiksi.

  • Jauhot saa ruskistua tosi kauan, sillä mitä kauemmin niitä ruskistaa, sitä syvemmän maun kastike saa.

  • Lisää jauhoseokseen lientä koko ajan sekoittaen vispilällä. Lientä lisätään niin kauan, että kastike saa oikean koostumuksen.

  • Poista lihoista laakerinlehdet ja pippurit.

  • Lisää liha ja kasvikset kastikkeeseen ja anna maustua rauhassa hetki, keittäen miedolla lämmöllä.

  • Maista kastiketta ja mausta tarvittaessa.


Tarjoile riisin, perunan, ohran tai kasvisten kanssa. Ruoan kanssa sopii hyvin myös puolukka- tai mustaherukkahyytelö.

[caption id="attachment_2668" align="aligncenter" width="620"]dsc_0112 Nopea reissumiesburger[/caption]

SUPERNOPEAT REISSUMIESBURGERIT:


1 Reissumies per syöjä
1 Broilerin minuuttipihvi per syöjä
1 Ananasviipale per syöjä
1 Cheddarviipale per syöjä
1 Salaatinlehti per syöjä
1 rkl Majoneesia per syöjä
(Aurajuustoa)

  • Paahda reissumiehet uunissa rapeiksi.

  • Paista pihvit ja mausta suolalla, pippurilla ja currylla.

  • Nosta pihvit vetäytymään ja nosta niiden päälle cheddarviipaleet sulamaan.

  • Paista ananasviipaleet samalla pannulla.

  • Kasaa burgerit: Voitele kannet majoneesilla, laita salaatinlehti pohjalle, nosta kana ja ananasrengas päälle ja lopuksi kansi.


[caption id="attachment_2670" align="aligncenter" width="620"]dsc_0651 Jauheliha-perunapiiras[/caption]

JAUHELIHA-PERUNAPIIRAS (6-8 annosta):


POHJA:

2 dl Ruisjauhoja
1 dl Spelttijauhoja
1 dl Vehnäjauhoja
40 g Voita
1 tl Merisuolaa
½ dl Vettä.

  • Nypi jauhot ja suola voin sekaan. Lisää vesi ja vaivaa tasaiseksi.

  • Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Töki haarukalla reikiä.

  • Esipaista pohjaa uunissa 200 C n. 10 min


TÄYTE:

400g Jauhelihaa (esim Hirvi tai nauta)
1 prk Tomaattimurskaa
Sipuli kuutioina
5-6 Keitettyä perunaa
1 prk Kermaviiliä
1 kananmuna
Paprikamaustetta, pippuria, suolaa

  • Paista jauheliha, lisää sipulit ja kypsennä hetki.

  • Lisää tomaattimurska.

  • Mausta suolalla ja pippurilla.

  • Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi.

  • Sekoita kermaviili, muna ja mausteet keskenään.

  • Levitä jauhelihakastike piirakkapohjan päälle.

  • Levitä perunat tasaisesti kastikkeen päälle.

  • Kaada kermaviiliseos päälle ja ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta.

  • Paista 200 C n. 20 min, kunnes pinta saa väriä.

  • Nautitaan lämpimänä kreikkalaistyylisen salaatin kera.


[caption id="attachment_2669" align="aligncenter" width="620"]dsc_0620 LihaWok[/caption]

LIHAWOK (4-6 annosta):


400g Lihaa (Tässä käytetty porsaan sisäfileetä pakastimesta, mutta mikä tahansa liha käy)
2 porkkanaa
3 dl Keräkaalia tai kiinankaalia
1 Punasipuli
1 dl Pakastemaissia / tai säilykemaissia
Papuja tai sokeriherneitä
1 dl Makeaa chilikastiketta
1 rkl Sitruunamehua (ei pakollinen)

  • Kypsennä liha.

  • Lisää pannulle porkkana tikkuina tai viipaleina, kaali suikaloituna, punasipuli renkaina, maissit sellaisenaan ja sokeriherneet puolitettuina. Kypsennä kokonaan.

  • Lisää makea chilikastike ja sitruunamehu. Maista ja lisää mausteita (Suolaa, pippuria, paprikaa, jeeraa, mitä haluatkaan)

  • Tarjoile nuudeleiden tai riisin kera.


LISÄÄ ITSE TEHTYJÄ HERKKUJA:



Ps. Philips Airfryerin arvontaan voi osallistua vielä tämän viikon ajan. Osallistuminen onnistuu tästä linkistä!

Kommentit

  1. Kiitos! Tästä lähtee samantien ainakin 3 vinkkiä testiin. ❤️

    VastaaPoista
  2. Kiitos ja kumarrus. Nirsojen poikien äiti kokeilee ainakin Canneloneja soijariuheella, munakasrullaa tonnikalatäytteellä ja perunapiirasta. Näitä ei olla koskaan kokeiltu, katsotaan uppoaako.

    VastaaPoista
  3. Mitä on jäljellä rakettispagetista kun sitä keittää 25 min?

    VastaaPoista
  4. Kiitos!! Todella monta ihanaa reseptiä meidän arkeen. Usein tulee niitä samoja tuttuja laitettua. Huomenna ei tarvitse kaupassa ihmetellä mitä tänään syötäisiin.

    VastaaPoista
  5. Sofia / Frutti Di Mutsi26. syyskuuta 2016 klo 14.30

    <3 <3

    VastaaPoista
  6. Sofia / Frutti Di Mutsi26. syyskuuta 2016 klo 14.32

    Ei se mössöksi mene, se kastike hukkaa nesteet ja Italianpadasta tulee kiinteä ja herkullinen :)

    VastaaPoista
  7. Vau, ihania ohjeita! Viime viikot olen tuskaillut, kun samat ruuat pyörii aina vaan, mutta tästähän tuli heti monta uutta hyvää! :)

    VastaaPoista
  8. Mieheni on haaveillut fryeristä jo pitkään jota en kuitenkaan ole kelpuuttanut meidän keittiöön. Ehkä jos semmoisen voittaisi olisi pakko se miehelle kotiin viedä.

    VastaaPoista
  9. Apua, missä kaikki kasvisruuat!

    VastaaPoista
  10. Sofia / Frutti Di Mutsi27. syyskuuta 2016 klo 4.01

    Kuten tekstissä lukee, kala- ja kasvisruoista on tulossa jatkopostaus erikseen.

    VastaaPoista
  11. Sofia / Frutti Di Mutsi27. syyskuuta 2016 klo 7.33

    <3 <3

    VastaaPoista
  12. Nam kokeiluun menee reseptit☺
    Olisi kiva saada reseptejä mifusta☺

    VastaaPoista
  13. Sofia / Frutti Di Mutsi28. syyskuuta 2016 klo 11.44

    Pistetään juttu korvan taakse :) Aiemmissa postauksissa löytyykin jo MiFu-ohratto, se oli superhyvää! Mutta voisin muutaman noita kehitellä lisää :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit