Sesonkiruokaa: Omena-vaniljapiirakka

omenapiirakka

Tämän piirakan tein mukaillen ja pienesti muokaten tätä Onnellinen Kirsikka -blogin ohjetta. Tämä on valehtelematta parasta omenapiirakkaa mitä kuunaan olen syönyt. Minä olen kyllä omenapiirakan ystävä, varsinkin näin syksyisin, mutta samat reseptit ovat alkaneet tympiä. Siksi innostuin tästä, sillä tällaista piirakkaa en ole koskaan tehnyt, enkä maistanut.

Minä pidän siitä, että piirakoiden kanssa tarjolla on vaniljakastiketta. Kastike kruunaa piiraan, kuin piiraan. Se tuo sen pikkiriikkisen extran siihen aina. Mustikka-, omena- ja raparperipiiraat vaativat sen rinnalleen, ollakseen kahvipöydän kuninkaita. Tässä ohjeessa se vaniljakastike on kreemin muodossa piirakassa jo itsessään, ja se tekee tästä piiraasta juhlavan ja vie koko homman täysin uusiin sfääreihin.

Ohje on helppo, vaikkakin se vie totuttua enemmän aikaa valmistua. Silti ajan vieminen on pieni murhe, kun lopputulos on valmis.

omenapiirakka omenapiirakka

TARVITSET:

70g Sokeria
70g Voita
140g Vehnäjauhoja
30g Vettä
65g Puurohiutaleita (Itse käytin lempipuuroani, Fazerin sadonkorjuupuuroa, missä on siemeniä seassa)

TÄYTE:

1 dl Vaniljakreemijauhetta (Itse käytin tätä)
3 dl Kylmää vettä
TEE KREEMI OHJEEN MUKAAN!

3-4 Keskikokoista omenaa
3 rkl Sokeria
3 tl Kanelia

  • Sekoita voi ja sokeri keskenään. Lisää jauhot ja hiutaleet. Lisää lopuksi vesi. Sekoita kunnolla taikinaksi ja kääri kelmuun. Laita jääkaappiin 30 min.

  • Poista omenoista siemenkodat. Siivuta omenat litteiksi ja ohuiksi siivuiksi. Laita ne kulhoon ja sekoita sokerin ja kanelin kanssa.

  • Tee vaniljakreemi ohjeen mukaan. Anna seisoa vähintään 5min.

  • Levitä pohja voideltuun vuokaan niin, että teet taikinasta myös kunnon reunat. Esipaista taikinaa 175 C n. 15-20 min.

  • Levitä kuuman pohjan päälle kreemi ja laita omenaviipaleet siihen pystyyn haluamallasi tavalla.

  • Paista vielä 15 min, niin että omenat ja pohja on saanut hieman väriä.

  • Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.

  • Pinnalle voi halutessaan ripotella tomusokeria.


Minulla oli käytössäni 20cm irtopohjavuoka.

Kommentit

  1. Moi! Oispa kiva lukea sulta näiden kepeiden diy-leipomisjuttujen lisäksi vaikka siitä miksi kuulut Rajat kiinni -ryhmään Facebookissa. Ryhmän jututhan on aika hoocee -kamaa, ja sun nimi tuli hieman yllärinä siellä jäsenlistassa. Ois kiva kuulla miten ihan konkreettisesti haluaisit ratkaista esim. tätä pakolais- ja tphkriisiä. Jos se ois vaikka jotain muuta kuin "isäm maa isäm maalaisille" tai että "antaa muiden hoitaa". Selvästikin sulla jokin mielipide on.

    Meni just piirakka pahanmakuiseksi. Tiesitkös muuten, että omenakin on tuontikasvi?

    VastaaPoista
  2. Sofia / Frutti Di Mutsi12. elokuuta 2016 klo 5.55

    Hei,
    En tiedä kauanko olet tätä blogia seurannut, mutta jos selaat taaksepäin, huomaat varmasti etten ole ottanut kantaa mihinkään poliittisiin tai muihinkaan asioihin. Liityin ryhmään aikanaan, kun Isän Pikajuna oli ottanut kantaa ryhmässä kirjoitettuihin juttuihin. Myöhemmin huomasin uutisartikkeleita, joiden alkuperäinen lähde oli myös tuossa ryhmässä. Halusin tietää mistä puhutaan. En millään tavoin kanna tuon ryhmän "arvopohjaa" tai ajattelutapaa. Päinvastoin. Mutta erosin ryhmästä, sillä tajusin todella miltä ryhmään kuuluminen voi ulkopuolisen silmissä näyttää. Kiitos, että toit asian esille.
    Ps. Tiedän että omena on tuontikasvi, niitä tuodaan Suomeen myös jonkin verran maasta, jossa omankin sukuni juuret ovat.

    VastaaPoista
  3. Laitetaanko pohjan voi sulana vai pehmeänä?:)

    VastaaPoista
  4. Sofia / Frutti Di Mutsi13. elokuuta 2016 klo 4.41

    Itse sulatin sen niin, että siinä oli pieni kovempi möhkäle seassa, mutta pääasiassa sulana. Se sekoittuu omasta mielestäni niin paremmin ja tasaisemmin ja hyytyy kivasti sitten jääkaapissa.

    VastaaPoista
  5. Jos ei löydy kreemijauhetta se voi varmaankin korvata vaniljakastikejauheella laittamalla vähemmän maitoa, jotta seoksesta tulee paksumpi. Olen joskus tehnyt vastaavanlaista omppupiirakkaa, mutta se on se pohja, joka ratkaisee! ThaimaalInen työkaverini oli tehnyt " lonkalta" pirakkaa ja täytyy sanoa, etten ole koskaan maistanu mitään niin hyvää! - Olen tosi kranttu, ja siksipä harvoin saa maistaa mitään todella maukasta. Hän oli laittanut pohjaan vehnäjauhoja, perunajauhoja, voita ja soodaa! Olisikohan toi sooda tehnyt pohjasta ihanan kovaa ja rapeaa? Päälle hän oli laittanut kermaviiliä ja vähän itse poimimiaan mustikoita.

    VastaaPoista
  6. Sofia / Frutti Di Mutsi15. elokuuta 2016 klo 7.31

    Kuulostaapas hyvältä!
    Joo, uskoisin että vaniljakastikekin toimii, kunhan se on ns. paiston kestävää.. Kreemissä ainakin on se, et kestää paiston ja pakastuksen. Noista vaniljakastikkeista mä en tiedä, kun en ole kokeillut koskaan. Mut kokeilemallahan se selviää :)

    VastaaPoista
  7. Taikina hirveetä jankkia. Miksi ei edes leivinjauhetta?
    Uunin se meni esipaistumaan, saa nähä mitä tulee.

    VastaaPoista
  8. Surkein "piirakkaohje" mitä oon ikinä nähny tai kuullu., saati siite kokeillu.
    Ei kananmunaa, ei leivinjauhetta. Kuka pystyy tuommosta ees syömään...yäk. ..tehtiin lassten kans tämä, meni kyllä eka lusikallisen jälkeen roskiin. Mieti mitä julkaiset.

    VastaaPoista
  9. Tämä piirakka toimi ja maistui meillä oikein hyvin. On paljon reseptejä missä on munaa ja leivinjauhetta, tässä piirakassa niitä ei tarvittu sillä pohjan ei kuulu kohota eikä olla pullamaisen pehmeä. Pohjan kuuluu olla rapea ja rouskuva ja täytteen pehmeä ja omenan tehtävä on olla pääosassa. Ikävää että tämä oli sinulle pettymys. Meillä tätä on tehty usein ja on edelleen yksi lemppareista. Ihanaa syksyä!

    VastaaPoista
  10. Vastaan saman kuin edelliseen:

    Tämä piirakka toimi ja maistui meillä oikein hyvin. On paljon reseptejä missä on munaa ja leivinjauhetta, tässä piirakassa niitä ei tarvittu sillä pohjan ei kuulu kohota eikä olla pullamaisen pehmeä. Pohjan kuuluu olla rapea ja rouskuva ja täytteen pehmeä ja omenan tehtävä on olla pääosassa. Ikävää että tämä oli sinulle pettymys. Meillä tätä on tehty usein ja on edelleen yksi lemppareista. Ihanaa syksyä!

    VastaaPoista
  11. Mieti itse mitä julkaiset. Pöyristyin lukiessani kommenttiasi ja mainitset vielä olevasi äiti-ihminen, häpeä. Ei ole julkaisijan vika jos lukija ei osaa leipoa. Hyvää tästä tuli 👍

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit