Täydellinen Grillipizza!

Grillipizza Grillipizza

Keväällä ensimmäisen kerran törmäsin termiin "grillipizza" ja ajattelin, että tätä pitää kokeilla. Se kuitenkin unohtui. Nyt omassa kaveripiirissäni sitä ovat monet kokeilleet ja Facebookin feediin ilmestyneiden herkullisten pizza-kuvien innoittamana päädyimme tänään tätä itsekin kokeilemaan. Samalla tajusin täydellisen pizzapohjan salaisuuden.

Olemme viime aikoina leiponeet äidin kanssa paljon, ja aina ihmettelen miten äitini tekemät taikinat ovat niin kimmoisia ja hyväsitkoisia. Tänään ajattelin, että teen pizzapohjan oikeaan hiivaan ja samalla selvisi tuo salaisuus. Aina kun leivon, käytän kuivahiivaa. Taikinani kyllä kohoavat moitteettomasti, mutta jotenkin koostumus on merkittävästi erilainen tuorehiivan kanssa leivotuissa taikinoissa. Kuivahiivalla taikina on enemmän repeilevää ja höttöstä, kun tuorehiivalla siitä tulee kimmoisaa ja palautuvaa.

Täydellisen pizzapohjan salaisuus siis on tuorehiiva. Sillä saa uskomattoman hyvän sitkon vähäiselläkin vaivaamisella, ja pizzapohjat ovat täydellisiä. Pohjasta tulee ohut ja rapea ja reunat kohoavat kauniisti. Grilli antaa pizzalle kiviuunimaisen paistotuloksen ja pehmeän savuisen maun, joten pizzan grillaaminen on mielestäni nerokkain keksintö pizzasaralla aikoihin.

Grillipizza

TARVITSET (2 isoa pizzaa):

2,5 dl Lämmintä vettä
½ pkt Tuorehiivaa
1 tl Suolaa
2 tl Hunajaa
3 rkl Öljyä
Durum vehnäjauhoja

Sekoita hiiva lämpimään veteen. Lisää suola ja hunaja. Alusta jauhoja vähän kerrassaan taikinaan, kunnes taikina irtoaa reunoilta. Lisää öljy ja jatka vaivaamista muutama minuutti käsin. Peitä liinalla ja siirrä uuniin kohoamaan. Laita uuniin lämpöä n. 50 C. Anna kohota n. 30min.

TOMAATTIKASTIKE:

1 prk Tomaattimurskaa (valkosipuli)
1 Iso sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskana
½ rkl Merisuolahiutaleita
2 rkl Pizzamaustetta (tai oreganoa, basilikaa, meiramia...)
1 tl Pippuria
1 rkl Hunajaa
1 Luomu tomaatti-basilikakuutio
½ dl Sweet chilisaucea
2 dl Vettä
1 rkl Voita/ öljyä

Sulata voi kattilassa ja lisää valkosipulimurska ja sipulisilppu joukkoon. Kuullota sipulit niin, että niiden väri muuttuu läpinäkyväksi. Kaada vesi, tomaattimurska ja mausteet joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä 20min. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. Halutessaan kastikkeen voi ajaa sauvasekoittimella tasaiseksi, mutta se ei ole välttämätöntä.

TÄYTTEET:

Pizzan voit täyttää makusi mukaan. Vältä laittamasta liikaa täytteitä, että pizza varmasti kypsyy kunnolla. Omiin pizzoihimme laitettiin kirsikkatomaatteja ja erilaisia juustoja (mozzarella, aurajuusto, feta ja kermajuusto). Mozzarella kannattaa laittaa pizzaan vasta kun pizza on kypsynyt kokonaan, ettei se sula ja säilyttää koostumuksensa. Lopuksi laitoin päälle vielä rucolaa.

PAISTAMINEN:

Kuumenna grilli n. 200 C. Käytimme paistamiseen pizzakiveä, mutta grillin parillankin päällä paistaminen pitäisi onnistua. Anna pizzan paistua leivinpaperin päällä n. 4 min. Poista sitten leivinpaperi ja paista pizzaa kannen alla vielä 8 min, riippuen grillin kuumuudesta. Pizza on valmis, kun pohja on rapea ja kullanruskea.

Grillipizza

Kommentit

  1. Kiitos tästä ohjeesta! Mä näin maikkarin aamutv:ssä ohimennen kun siellä tehtiin grillipizzaa, mutta ohje meni ihan ohi. Tämä lähteekin viikonloppuna testiin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit