Tumma porkkanalaatikko - Perinteet uusiksi!

Perinteillä ei saisi häslätä. Varsinkaan jouluperinteillä. Ne tulisi noudattaa täsmälleen niinkuin isomummu on noudattanut oman isomummunsa jalanjäljissä. Muistan omasta lapsuudestani sääntöjä, joita en vieläkään uskalla rikkoa. Kuten aattona viedään aina kynttilät haudalle, joulupäivän aamuna mennään kirkkoon, aattona ja joulupäivänä on syntiä soittaa puhelimella kavereille ja tapaninpäivä ollaan ulkona oli vesikelit tai - 30 C pakkasta.. Tuntuu että meidän perheessä näitä sääntöjä oli pilvin pimein. Niitä oppi noudattamaan, mutta säännöt olivat niin ehdottomia, että vieläkin pelkään seuraamuksia jos niitä menisin rikkomaan.  Tässä ehkä heijastuu se, miten äidin tyttö minä olen aina ollut.

Nyt päätin kuitenkin häslätä perinteitä. Muutin porkkanalaatikon reseptiä. Sotkin sen, mutta nyt siinä maistuu joulu eritavalla. Se on karamellinen, siinä on vähemmän sokeria, sen koostumus on vieläkin samettisempi ja väri tummempi. Mutta voi taivas miten hyvää se on. Painotan vielä, että olen saanut äitini siunauksen tälle reseptille.

[caption id="attachment_1006" align="aligncenter" width="620"]DSC_0412 Maistelimme uuden porkkanalaatikon ensimmäistä erää täysjyväriisin ja hirvipaistin kanssa. Pala taivasta lautasella![/caption]

TARVITSET:

3 dl Puuroriisiä
3,5 dl Vettä
Nokare voita
suolaa
1 l Täysmaitoa

6 isoa porkkanaa
Vettä
suolaa

LOPUKSI:

0,5 dl Muscovadosiirappia
1 dl Fariinisokeria
½ ( - 1) dl Ruokokidesokeria
2 kananmunaa
3-4 palaa leipää (kauraleipää, joululimppua, mitä vaan leipää)

Sulata nokare voita kattilassa ja kuullota riisejä siinä niin, että ne muuttuvat läpikuultaviksi. Kaada vesi kattilaan ja keitä niin, että vesi katoaa. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja keitä kypsäksi. Mausta suolalla.

Kuori ja pilko porkkanat. Keitä kypsäksi suolavedessä. Soseuta hienoksi.

Anna puuron ja porkkanasoseen jäähtyä hieman. Sekoita ne keskenään. Lisää seokseen kananmunat kevyeseti vatkattuna, fariinisokeri ja muscovadosiirappi. Sekoita huolellisesti ja kaada voideltuun uunivuokaan. Murenna leipä joko silppurilla tai käsin pienenpieneksi muruksi ja ripottele laatikon päälle. Lisää lopuksi ruokosokeri pintaan.

Tämä porkkanalaatikko maistuu perinteiseltä, mutta siinä on karamellinen syvä maku lisänä. Pinnalle heitetty sokeri muuttuu herkullisen rapeaksi ja mikä parasta; tummien sokereiden ja siirappien ansiosta porkkanalaatikko ei tarvitse läheskään niin paljoa makeutusta kuin perinteinen. Tehdään tästä uusi perinne!

Kommentit

Suositut tekstit