Nappaa tästä talteen pienen budjetin ruoka-vinkit!

Useimmilla perheillä on välillä tilanteita, kun pienellä budjetilla joutuu ravitsemaan perheensä. Meillä niin oli inhottavan usein, kun itse olin kotiäitinä ja mieheni opiskeli. Ylimääräistä ei ollut mihinkään ja kaikki piti tehdä niin pienellä budjetilla kuin mahdollista, että rahat riittivät kaikkeen muuhunkin. Listaan tähän muutamia erittäin pienellä budjetilla valmistuvia, hyviä ruokia.



Yksi hyvä tapa säästää on valmistaa leivät itse. Olen aiemmin postannut ruisleivän ohjeen ja TÄSTÄ linkistä pääset siihen. TÄSSÄ taas erittäin herkullisen hiivaleivän ohje. Alle laitan vielä sämpyläohjeen. Sämpylöiden tekoaika on n. 15min + kohottaminen ja paistaminen, eli erittäin helppoa ja herkullista. Leipien valmistaminen itse tuo merkittävää säästöä ja kerralla kannattaa valmistaa enemmän ja pakastaa, näin "tuoretta" leipää on aina saatavilla.



Ensimmäinen postaukseni ikinä blogiin oli hernekeitto. Alle 4€ saa ison kattilallisen ravitsevaa keittoa, joka paranee uudelleen lämmittäessä. Hernekeiton ohjeen löydät TÄSTÄ.

Keittoruoat on muutenkin edullisia ja niiden muokkaaminen todella helppoa. Voit kasvisten lisäksi laittaa keittoon jauhelihaa, kokolihaa, kanaa, kinkkua, kalaa... Ihan mitä vaan sattuu olemaan. Tai olla laittamatta muuta kuin kasviksia. 

Perheemme herkkua on kaaliruoat ja TÄSTÄ löydät helpon kaalikeiton ohjeen. Myös kalakeitto on ihana ruoka ja siihenkin saa ison keiton tarpeet muutamalla eurolla. Kalakeiton valmistaminen on kaikkein helpointa omasta mielestäni ja se maku palkitsee aina. TÄSSÄ vielä linkki supernopeaan kalakeittoon. 



Kun tekee mieli jotain normaalista poikkeavaa tai haluaa muuten vain herkutella pienellä budjetilla, niin KEVÄTKÄÄRYLEET PAAHTOLEIVÄSTÄ on nerokas ruokalaji siihen. Täytteen voi tehdä melkein mistä vaan mitä kaapeista löytyy. Porkkanaraaste, valkosipuli, chili, kasvissuikaleet, wok-vihannekset, liha, kana, kaikki käy kääryleen väliin.



FRIED NOODELS



Tämä on yksi lempiruoistani. Valmistukseen menee 6 min aikaa ja tää vaan ON niin hyvää.



1 pss MaMa Chicken noodeleita

1 dl Porkkanaraastetta

1 Kevätsipuli varsineen

1 Kananmuna

Kourallinen herneitä

Mausteet: Soija, pippuri



Keitä nuudelit kypsiksi. Kuumenna wokissa tilkka öljyä ja wokkaa nuudelit porkkanaraasteen, kevätsipulisilpun ja herneiden kanssa. Riko kananmuna sekaan ja wokkaa vielä minuutti. Mausta ja nauti!








PINAATTILETUT

1 rasia tuoretta pinaattia TAI 1pss pakastettua pinaattia
5 dl Maitoa
2 Kananmunaa
2 dl Vehnäjauhoja
suolaa, öljyä/voita


Vatkaa maito, munat ja jauhot kunnolla ja lisää suola. Anna taikinan turvota ainakin 15 minuuttia. Laita tilkka öljyä tai voita kattilaan ja kypsennä pinaatteja sen aikaa että väri muuttuu. Sekoita pinaatit lettutaikinaan ja paista letut. Letut on hyviä sellaisenaankin, mutta voit tarjoilla ne esimerkiksi perunan, valkokastikkeen ja puolukan kanssa.













TONNIKALAPASTA

1 pss Pastaa/makaronia/spaghettia
1 prk Tonnikalaa
1 prk Pippuri ruokakermaa
1 sipuli
suolaa, valkopippuria



Keitä pasta kypsäksi suolavedessä ja kaada keitinvesi pois. Lisää tonnikala ja sipuli silputtuna ja sekoita pastan joukkoon kattilassa. Lisää kerma ja suola. Kypsentele muutama minuutti. Maista, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.










BROILERIVUOKA



6 dl Puuroriisiä

1 pkt broileria

1 sipuli

1 prk ananasta pieninä kuutioina

1 prk juustoruokakakermaa

(Pinnalle juustoraastetta jos on)

Mausteet: suola, valkopippuri, (curry)



Keitä puuroriisit suolavedessä kypsäksi. Paista kana ja sipuli pannulla. Sekoita riisi, kana ja sipuli keskenään ja mausta. Lisää ananakset. Laita kaikki voideltuun vuokaan. Kaada ruokakerma (ja juustoraaste) päälle ja heitä uuniin. 200 C n. 35-45min, kunnes pinta on kauniin värinen. Nauti raikkaan salaatin tai viinimarjahyytelön kanssa.



VINKKI: 

- Pinnalle sopii myös aurajuusto!

- Voit halutessasi heittää sekaan myös Herne-maissi-paprikaa














SÄMPYLÄT (15kpl)

5 dl 42 C Vettä
1 pss Kuivahiivaa
1 rkl sokeria tai hunajaa
½ rkl Suolaa
½dl sulaa voita tai öljyä
2 dl Puurohiutaleita tai hienoa porkkanaraastetta
10 dl Vehnäjauhoja TAI 3 dl Grahamjauhoja ja 7dl Vehnäjauhoja


Laita vesi suureen leivontakulhoon ja sekoita kuivahiiva, suola, hunaja/sokeri ja 2dl jauhoja tai puurohiutaleita yhteen. Anna olla 10min rauhassa. Lisää massaan jauhoja pikkuhiljaa koko ajan alustaen. Loppuvaiheessa lisää rasva ja jauhot ja vaivaa kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista. Anna kohota 30 min. Leivo 15 sämpylää ja kohota pellillä vielä 15min. Paista 220 C 15-20min kunnes pinta on kauniin värinen. Jos aiot pakastaa sämpylöitä, niin tee se heti kun ovat jäähtyneet, ovat silloin parhaimman makuisia kun ne sitten sulattaa.

Kommentit

Suositut tekstit