KAALIKÄÄRYLEET

Kaalikääryleet on ikivanha keksintö. Ne jakaa mielipiteet kuten Aurajuusto ja itse kuulun tämän ruokalajin rakastajiin. Tätä tulee hyvin harvoin väkerrettyä, koska valmistaminen on suhteellisen työläs projekti, mutta maku kyllä palkitsee yleensä tekijänsä. Minulla ei ole mitään perinteistä reseptiä olemassa, mutta tässä resepti kuinka itse olen ne valmistanut. Äiti kertoi puhelimessa miten homma hoituu ja sen jälkeen olinkin omillani. Hyvin onnistui ja maistui juuri sille mille pitikin!












TARVITSET (n.20kpl)



1,2 kg Valkokaali

3dl Tummaa riisiä

400g Jauhelihaa (esim. Naudan/hirven tms)

2 kananmunaa

2 Sipulia

1 prk Kermaviiliä tai 1,5dl Ruokakermaa

1-2 tl Suolaa

1-2 tl Valkopippuria

25g Voita

2-3rkl Siirappia



Kaalin lehdet saa irti kahdella tavalla. Toinen on pakastaa kaali kokonaisena niin että kanta porataan ennen pakastamista irti, näin lehtien pitäisi irrota helposti. Oma tyylini on perinteisempi, eli keitän suuressa kattilassa suolaveden ja laitan kaalin sinne pariksi minuutiksi kiehumaan. Kun kaali on kiehunut hetken, alan irroittelemaan lehtiä pihdeillä yksi kerrallaan. Laitan irroitetut lehden lautaselle leivinpaperin päälle kuivumaan.

Keitä riisi suolavedessä kypsäksi. Kuutioi sipuli ja paista pannulla jauhelihan kanssa. Pilko kaalista jäänyt keskiosa, eli sydän, pienen pieneksi silpuksi ja lisää sipulin ja jauhelihan kanssa pannulle, Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita munat ja kermaviili huolellisesti sekaisin ja lisää jäähtyneen kaali-riisi-liha-seoksen joukkoon. 


Ota ruokalusikalla sopiva määrä kaalinlehden koosta riippuen ja nosta nökkönen seosta lehden päälle. Taita kaikki sivut keskelle, eli taittele lehdet nyytiksi ja laita nyytti isoon uuninvuokaan. Kun kaikki kääryleet on uunivuokassa, lisää voi pieninä nokareina kääryleiden päälle. Kaada siirappia pinnalle niin, että sitä on kaikkien kääryleiden päällä. Paista n. 200 C niin kauan että pinta on ottanut kauniin värin (n.30min). Laita foliota päälle ja pienennä uuni 150C ja anna hautua vielä 1-1½ tuntia. Voit halutessasi sivellä kaalekääryleitä silloin tällöin keitinvedellä, jolloin kaali pehmenee paremmin. 



VINKKI: Tarjoillaan puolukkasurvoksen kera!























Kommentit

Suositut tekstit