Näin pääset alkuun häiden budjetoinnissa!



Vuosi 2020 on alkanut ja minulla on suuret odotukset tälle vuodelle. Yksi tärkeimmistä hetkistä tulee olemaan, kun saan seisoa alttarilla rakkaan ihmisen vieressä hänen sanoessaan "tahdon" elämänsä miehelle. Odotan noita elokuisia juhlia jo aivan suunnattoman paljon, ja koska olen saanut kunnian toimia kaasona, aloitan nyt postaussarjan häiden suunnittelusta, toteuttamisesta ja kaason hommista. Juttusarjan löydät jatkossa blogistani aihetunnisteella #Kaasohommia.

Tämä ensimmäinen postaus kertoo siitä mitä tulee ottaa huomioon häitä budjetoidessa. Mitkä kaikki vaikuttavat tuon päivän hintalappuun ja miten tietyissä asioissa voi säästää. Tervetuloa mukaan seuraamaan tätä ihanaa matkaa kohti alttaria!

Näin suunnittelet häät ja budjetin!


Kun sormus on laitettu toisen sormeen ja hääpäivä päätetty, on aika alkaa suunnittelemaan tuota päivää. Erilaisia hääjuhlia on niin monta kuin on hääparejakin, ja siksi kukaan ei voi sanoa miten juuri teidän tulisi toimia. Siksi minäkin kirjaan tähän vain peruspiirteittäin kaavan, jota juuri te voitte muokata omanlaiseksenne. Ja mitä tulee tuohon tärkeään päivään, tehkää juuri teidännäköisenne juhla, älkääkä antako kenenkään painostaa teitä tekemään oman mielensä mukaisesti.

Erityisesti äidit ja anopit ovat erinomaisia tuputtamaan omia mielipiteitään, ja joskus se voi turhauttaa hyvinkin paljon, mutta siihen annan seuraavan neuvon: Kuunnelkaa mitä heillä on sanottavanaan, mutta tehkää päätökset itse, sillä tämä päivä on vain kerran.

Kun siis olette päättäneet häiden ajankohdan, istukaa alas kahden ja miettikää millaisen juhlan juuri te haluatte. Antakaa ajatusten ja ideoiden lentää koko sydämenne kyllyydestä ja kirjatkaa parhaita ajatuksia paperille. Millaisen värimaailman ja tunnelman haluatte? Kuinka paljon paikalle kutsutaan vieraita? Onko vihkiminen kirkossa, maistraatissa vai vaikkapa jossain järvenrannalla?

Itse budjetin suunnittelu voi olla työlästä alkuun kun edessä on vain tyhjä paperi. Itse lähtisin rakentamaan budjettia siitä, että kuinka paljon on tarkoitus kutsua vieraita. Vieraiden kestittäminen on juhlan isoin rahareikä ja sen pohjalta muiden osien suunnittelu on helpompaa. Kutsutaanko paikalle vain kaikkein läheisimmät vai onko tarkoitus juhlia sukujen ja ystävien voimin isomminkin?

Jos lähdetään nyt leikisti siitä että vieraita on 80, päästään miettimään minkä kokoinen tila tälle määrälle tarvitaan ja mitä heille tarjoillaan. Kaikki kutsutut eivät aina pääse paikalle, siksi onkin tärkeää lähettää kutsut hyvissä ajoin. Jos häitä tanssitaan heinäkuussa, kannattaa huolehtia että kutsut ovat lähteneet jo maaliskuussa, viimeistään huhtikuussa. RSVP, eli vastaus kutsuun kannattaa laittaa huhti- tai toukokuulle, että saatte vielä muokattua esimerkiksi ruoka- ja juomatilauksia. Kesäkuussakin vielä ehtii, mutta joissain paikoissa vahvistus tilauksesta tarvitaan jo aiemmin.

Paikan ja kirkon varaaminen on syytä tehdä hyvissä ajoin. Osa näistä varataan jo vuotta tai kahtakin ennen, joten pika-aikataululla harvoin saa juuri sitä lauantaita minkä haluaa. Jos hääpäivän ei tarvitse olla lauantai, mahdollisuuksia on enemmän. Kun paikka ja kirkko on varattu, päästään suunnittelemaan tarjottavia.

Ruokaa vai kahvia, vai ruokaa ja kahvia?


Erilaiset pitopalvelut tarjoavat valmiita hääpaketteja. Kannattaa pyytää tarjouksia erilaisista paketeista ja tehdä laskelmia siitä mikä on kannattavaa. Joissain tapauksissa menuissa voi olla ilmaa hyvinkin paljon, ja pienellä kartoittamisella samasta asiasta maksaa huomattavasti vähemmän. Onko tarkoitus panostaa ruokaan, vai onko jälkiruokapöytä se juttu?

Pitopalveluiden hinnoissa voi olla hurjia eroja, ja joskus saattaa säästää paljonkin sillä, että ottaa ruoan yhdestä paikasta ja tilaa kakut toisesta. Myöskin pelkkä kahvittelujuhla voi olla ihana tapa juhlistaa naimisiin menoa. Kakkua, pikkuleipiä ja karkkibuffetti on aivan yhtä toimiva, kuin se 7 ruokalajin illallinenkin. Kyse on siitä miten te haluatte toimia ja tehdä, että juhla on juuri teidännäköisenne.

Myös juhlan arvioitu kesto vaikuttaa siihen mitä kannattaa tarjota. Jos ajatus on vihkiminen ja kakkukahvit, voidaan olettaa ettei juhlan ole tarkoitus kestää useampia tunteja. Jos taas ajatuksena on vihkimisen jälkeen tanssia ja juhlia koko yö, on huomioitava se, että vieraat saavat tarpeeksi ravintoa päivän aikana. Yöhön asti jatkuviin juhliin kannattaa pohtia myös joku pieni iltapala, sen ei tarvitse olla suuri. Esimerkiksi muutaman ruokaisan salaatiin buffet on loistava palanen, ja sen voi tehdä ominkin voimin tai pyytää lähipiiriltä apua. Salaatit valmistuvat edellisenä päivänä ja ne on nopea nostaa hääpäivän iltana pöytään.

Yöhön jatkuvissa juhlissa kannattaa myös huomioida vieraiden majoitustarpeet. Itse en suosittele hääpärin maksavan vieraille majoitusta, se kuuluu majoittuville vieraille, mutta on hyvä pitää mielessä mihin majoitusta kannattaa suunnitella ja miten juhlapaikalta pääsee majoituskohteeseen helpoiten yöllä, jos majoitusta ei ole tarjolla itse juhlapaikalla.


Mitenkäs sitten se hääpuku?


Hääpuku on yleisesti ottaen tärkeä kummallekin naimisiin menevälle osapuolelle. Etenkin naisista osa on saattanut haaveilla tuosta päivästä koko elämänsä, joten useimmille se ei ole ihan sama mikä kolttu päällä alttarille astellaan. Hääpuvuissa, kuten kaikessa muussakin, on hintahaitari valtava. Hääkirpputoreilta ja hääliikkeistä voi käytetyn unelmien puvun löytää hyvinkin edullisesti verrattuna uusimpaan Kleinfeldiltä hankittuun verawangiin.

Hääpukua pidetään koko päivä päällä, joten sen täytyy tuntua hyvältä siinä missä sinun täytyy tuntea itsesi kauniiksi. Siinäkin kannattaa muistaa, että se miltä se sinusta tuntuu ja näyttää, on se millä on väliä. Anopin, äidin tai siskon mielipide ei ole se mikä ratkaisee. Se on sinun päiväsi.

Jos sulhasen silmin uuden smokin tai frakin ostaminen ei kuulosta hyvältä, niin ei hätää. Sen sijaan että hankkisit puvun räätäliltä mittatilaustyönä, kannattaa myös käydä hääliikkeissä kysymässä pukua vuokralle. Puvun vuokraaminen on suhteellisen edullista siihen nähden, että pukuun tehdään tarvittavat korjausompelukset niin, että se istuu hääpäivänä kuin hanska.

Samalla tavalla kuin miestenkin pukuja voi vuokrata, niitä vuokrataan myös naisille. Jos tarkoitus ei ole säilöä pukua loputtomiin vaatekomerossa, tai sen myynti jälkeenpäin ei kiinnosta, on puvun vuokraaminen erinomainen valinta. Kuten smokeille ja frakeillekin, myös morsiuspuvuille tehdään korjausompelukset myös vuokrapukuihin. Tällä keinolla kalliimmista puvuista voi säästää pitkän pennin, ja silti saada tärkeänä päivänä sen unelmien puvun päälle.

Myös sormuksiin voi mennä sievoinen summa jos niin tahtoo, sormuksia myös saa hyvinkin edullisesti halutessaan. Kannattaa tehdä tutkimusta ja miettiä huolellisesti sormuksen ulkonäkö ja käytännöllisyys, sillä ajatuksena on kulkea sen korun kanssa koko loppuelämä.

Minkälaista ohjelmaa häissä pitäisi olla?


Tämä genre on varmaan kaikkein joustavin ja tämän voi halutessaan toteuttaa lukemattomilla tavoilla. Toiset rakastavat perinteisiä tuttujuttuja ja morsiamen ryöstöjä, toisten mielestä ne on kamalinta mitä voi olla. Tulen julkaisemaan häiden ohjelmasta erikseen postauksen myöhemmin, ja siksi mainitsen tässä vain pääpiirteittäin niistä mitkä usein ovat maksullista ohjelmaa.

Jos olette musiikin ystäviä ja haluatte musiikkia häihinne, kannattaa miettiä millä tavalla sitä soitetaan. Bändi tai trubaduuri livemusiikkineen on aina ihana ratkaisu ja tuo juhlaan omanlaistaan tunnelmaa. Vaihtoehtona voi myös olla karaoke vetäjineen tai sitten asiansa osaava DJ. Jos kuitenkin tiedätte minkälaisesta musiikista te ja seurueenne pidätte, ei ollenkaan huono idea ole myöskään liittää soitinta kiinni kaiuttimiin ja soittaa omaa Spotify -listaa vaikka aamuun asti. Näissä kuitenkin kannattaa myös olla liikkeellä ajoissa, jossei omasta lähipiiristä löydy sopivaa esiintyjää teidän suureen päiväänne.


Valokuvaus


Valokuvaus voi viedä myös ison siivun budjetista. Kannattaa miettiä siis tarkoin miten se toteutetaan. Olen ollut monissa kymmenissä häissä elämäni aikana ja nähnyt 90 -luvulta asti lukuisia erilaisia toteutuksia ikuistamisen suhteen.

Haluan kuitenkin painottaa tähän alkuun, että parhaat kuvat saatte palkkaamalla oikean ammattilaisen ikuistamaan päivänne. Se maksaa, mutta lopputulos on myös sen arvoista. Ammattikuvaajaa ei tarvitse pitää mukana aamusta yöhön, vaan voitte sopia myös lyhyemmästä dokumentoinnista, mihin on ikuistettu ne tärkeimmät. Olisiko se sitten vihkiminen, potretit ja pieni pala hääjuhlaa? Aivan mikä teidän mielestänne on se tärkein osa.

Jos olette kutsuneet valokuvaajan lähipiiristänne vieraaksi, älkää odottako hänen toimivan myös kuvaajananne koko päivää, ellei sitä ole etukäteen sovittu. Sen sijaan voitte pyytää kaikkia vieraitanne ottamaan päivästänne kuvia tasapuolisesti ja lähettämään ne teille vaikka sitä varten erikseen avattuun sähköpostiosoitteeseen.

Minä aion rakentaa tulevan kesän häihin pienen PhotoBoothin. Sinne tulee siis taustakangas ja erilaisia lavasteita missä ihmiset saavat käydä kuvaamassa itseään. Ehkä teemme pariskunnalle myös oman hashtagin heidän suostumuksellaan, jolloin vieraat voivat laittaa kuvia someen pitkin päivää. Tällaiset asiat tosin kannattaa sopia hääpärin kanssa hyvissä ajoin, sillä kaikki eivät ole niin somemyönteisiä.

Mutta tapoja tosiaan on monia. Kuten jo aiemmin sanoin, suosittelen palkkaamaan ammattilaisen ja myös pyytämään vierailta kuvia, näin valokuvamuistoja syntyy monesta eri näkökulmasta ja päivä on varmasti ikuistettu! Ihana 2020- luku ja älypuhelinten huippukamerakausi <3

Koristelu


Viimeisin mutta ei vähäisin mieleeni juolahtanut kohta on koristelu, sillä koristelulla rakennetaan häiden tunnelma. Hyvin yksinkertaisellakin tavalla juhlasta saa rakennettua upean ja omannäköisen.

Jos juhlat ovat kesällä, voi puutarhoilta tilata etukäteen jotain tiettyjä kukkia, jos sellaista haluaa. Sen lisäksi Suomen upea luonto tarjoaa pitkin kesää ihania luonnonkukkia, joiden käyttöä kannattaa myös miettiä. Ja mitenkäs sitten syksy! Auringonkukat, pihlajanmarjat ja viljapellot ovat täynnä maalaisromantiikkaa ja niillä saa monenlaista ilmettä.

Ja jos pitää yhtenäisestä teemasta, kannattaa samaan teemaan sisällyttää morsiuskimppu ja sulhasen viuhka. Kannattaa myös miettiä tuleeko viuhkat rintaan myös isille ja bestmaneille, ja onko tarkoitus kukittaa myös äitejä ja kaasoja. Ja jos juhlaan kuuluu morsiustytöt ja sulhaspojat, tuleeko heille kukkia? Näitäkin voi näpertää itse, mutta koko päivän hyvänä kestävät kukat saa takuuvarmasti parhaiten ammattilaisilta. Siksi kannattaakin miettiä onko tarkoitus kukittaa kaikki vai osa porukasta!

Myös kattauksen värillä ja teemalla saa luotua yhtenäistä ja glamourista tunnelmaa. Kierrätyksen kannattajana kannustan liittymään niin maanlaajuisiin kuin omankin alueiden hääkirpputoriryhmiin, tai etsimään koristeita perinteisiltä kirppiksiltä. Tällä keinoin säästetään sekä luontoa, että rahaa!


Yhteenveto


Tässä siis pieni tiivistelmä pääpiirteistä mitä kannattaa ottaa huomioon, kun hääbudjettia rakennetaan!

  • Vierasmäärä

  • Tilavuokrat (juhlatila, kirkko)

  • Ruokailut / kahvittelut

  • Juomat

  • Häävaatteet

  • Sormukset

  • Ohjelma

  • Valokuvaus

  • Koristelu

  • Kukat


Toivottavasti tästä oli sinulle jotain apua! Lisää alla kommenteihin jos sinulla on jotain mielessä, minkä haluat jakaa tuleville hääpareille!


 

 

Kommentit

Suositut tekstit