DIY: Pajupilli - sisältää kuvalliset ohjeet!

Pajupillin tekeminen on oikeastaan teoriassa helppoa, mutta käytännössä kuitenkin niin vaikeaa. Ja soivan lopputuloksen saaminen ei ole koskaan itsestään selvää. Tässä ohjeessa käydään läpi kuvien kanssa, kuinka pajupilli tehdään. Jos olet aloitteleva puukon käsittelijä, kunnollisen lopputuloksen saaminen voi olla työlästä. Kuitenkin harjoitus tekee mestarin. Pillit eivät ole pitkäikäisiä, koska kun puu pääsee kuivumaan, kuoresta menee reijät umpeen. Mutta metsät ovat täynnä materiaalia, mitä käyttää.

diy pajupilli

Ensiksi tarvitset noin reilun peukalon paksuisen pätkän puuta. Puu ei tarvitse olla pajua, toisin kuin pillin nimessä sanotaan. Puu voi olla mitä vaan lehtipuuta, mistä kuori irtoaa sopivasti, esimerkiksi pihlajaa. Kannattaa valita oksaton pätkä puuta ja toinen pää muotoillaan pillin muotoon.



 

Seuraavaksi kuoreen tehdään lovi, mistä puhallettu ilma kulkee ja muodostaa äänen. Lovi tehdään suurin piirtein 1,5 - 2 senttiä pillin päästä, kuvan mukaisesti.





Sitten kuoreen tehdään viilto noin 5-6 senttiä pillin päästä. Viilto tehdään kokonaan ympäri, jotta kuori saadaan irti. Kuoren saa irti, kun hieman koputtelee ja kostuttaa sitä. Kuoren pitäisi lähteä kääntämällä irti. Joskus se voi olla kovassakin riippuen tietysti puulajista, puun iästä ja vuoden ajasta. Kuoren saa tässä vaiheessa helposti rikki, mikä tietenkin pilaa pillin, koska silloin ilmaa kulkee vääristä paikoista läpi. Silloin on aloitettava alusta, mikä voi olla hermoja rassaavaa. Suosittelenkin varaamaan tarpeeksi aikaa ja materiaalia tähän projektiin.



Kun kuori on irti, niin päästään veistämään pillin sisäosat. Suurin piirtein kuoressa olevan loven kohdalle veistetään niin sanotusti syvin kohta. Tämä syvyys määrittää puhalletun ilmapatsaan aallonpituuden, joten jos olet oikein taitava, pystyt halutessasi saamaan tietyn korkuista ääntä. Kuvan mukaisesti pillin kärjestä veistetään tasainen aukko koloon, mistä ilma pääsee kulkemaan puhallettaessa.



Viimeisenä kuori asetetaan takaisin paikalleen ja toivotaan parasta. Pilliä joutuu usein säätämään ja veistämään monta kertaa, että sen saa soimaan hyvin. Ja joskus käy niin, ettei pilli soi millään, vaikka kaikki näyttäisikin olevan kunnossa. Mutta kuten sanottu, pillit eivät ole pitkäikäisiä ja ne menevät lapsilla herkästi rikki. Joutunet  siis aika pian tekemään uuden. Joten varmasti tulee harjoiteltua ja sitten se alkaa sujumaan kuin itsestään.

Kommentit

Suositut tekstit