Mitä lasten joulukalenterin luukkuihin? Poimi parhaat ideat tästä!



Eletään marraskuun alkua ja on aika siirtää katse ensin isänpäivään ja siitä jouluun. Joulukalentereita ja -suklaita on jo tullut kauppojen hyllyille, ja vuosi vuodelta kalenterimarkkinat laajenevat laajenemistaan. Lapsuutemme suklaakalenterit ovat saaneet rinnalleen kaikkea mahdollista aina legoista kirjakalentereihin. Muutos on huimaa ja lisää tulee koko ajan.

Minun lisäkseni on kuitenkin vielä olemassa pieni ryhmä, jotka antavat lapsilleen itsetehdyn joulukalenterin. Minulla ei ole mitään valmiita vastaan, minä vain pidän tällaisesta näpertelystä niin paljon. Lisäksi meidän luukuistamme löytyy silloin tällöin elämys-ylläreitä - kuten piparien leivontaa ja jouluostospäivä.

Olen ommellut lapsille kalenterin pohjan jo vuosia sitten. Serkkuni hieman vanhemmat lapset kaipasivat kalenteria aikanaan, mutta ensimmäisestä versiosta tuli liian iso heidän makuunsa. Se kalenteri jäikin sitten minun lapsilleni ja serkulleni ompelin pienemmän.

LUE LISÄÄ: Näin ompelet joulukalenterin


Mitä piilottaa pienten lasten luukkuihin?


Minä olen siinä mielessä hyvinkin vahvasti jouluihminen, että seuraavan vuoden joulusuunnittelut aloitan loppiaisena. Keräilen pitkin vuotta tarjouksista kaikkea ihanaa, mistä tiedän lasteni pitävän. Viime vuonna kalenterista paljastui muunmuassa muovailuvahaa, joulukuusenkoristeita, mehujäämuotit, kirjoja, tikkareita ja paljon muuta.

LUE LISÄÄ: Näin saat monipuoliset yllätykset joulukalenteriin edullisesti!

Tässä muutamia ideoita sisältöihin mihin olen viime vuosien aikana törmännyt.

Yksi ideoista oli hankkia lapsen iän mukainen legopakkaus missä rakennetaan joku isompi systeemi. Esimerkiksi Lego Junior -sarjaan on tullut paljon hauskoja uutuuksia mitä itse aion hyödyntää 4- ja 5- vuotiaiden lasteni kanssa. Joulukuun ensimmäisen päivän luukusta löytyy pakkauksen mukana tuleva ohje ja siitä eteenpäin aina yhden sivun ohjeen mukaiset tuotteet. Jouluna Lego -rakennelman saa itselleen.



Toinen idea oli tehdä tai ostaa joku pohja. Se voi olla vaikka maisema tai vastaava, ja siihen sopivat tarrat. Joka päivä kalenterin luukusta löytyy tarroja ja niitä liimataan pohjaan. Samalla voi yhdessä lasten kanssa keksiä ja kirjoittaa ylös omaa joulutarinaa. Joulutarinasta pohjineen, tarroineen ja teksteineen jää äärettömän ihana muisto aikuisuuteen. Ja tästä saa myös ihanan perinteen vuosiksi eteenpäin.

Erinomainen idea oli myös autofanille laittaa jokaiseen luukkuun erilainen pikkuauto. Jouluaattona sitten paketista löytyisi autoille sopiva parkkitalo. Samaa ideaa voisi toteuttaa vaikka nukeista pitävän lapsen kanssa. Jokaiseen luukkuun nukkeja ja kalusteita ja jouluaattona sitten nukkekoti kuusen alle. Heppafanille heppajuttuja, Pet Shop -fanille petshoppeja...



Joulukalenteriin saa myös kivasti piilotettua yhteistä tekemistä, ja niitä luukkuja meillä on ollut yleensä useampia. Esimerkiksi korttiaskartelupäivänä luukusta on löytynyt korttisälää, leivontapäivänä piparkakkumuotit, joululahjojentekopäivänä kangastussit millä on piirrelty isovanhemmille tyynynliinoja ja kangaskasseja. Jonain päivänä voi laittaa kuvan mäenlaskusta tai lumiukon tekemisestä yhdessä (jos on lunta). Uimahallireissut, jouluostokset, kuusen koristelu, joulukranssien teko, peli-ilta kera pipareiden ja glögin. Elämykset ja yhteinen tekeminen on myös tärkeää ja ennen kaikkea hauskaa.

Myös 24 / 48 / 72 palan palapeli on hauska idea. Jokaisesta luukusta löytyy päivittäin 1-3 palaa ja aattona palapeli on valmis.

Ideoita olisi miljoonia, mutta joskus on pakko miettiä mihin budjetti taipuu. Jossain tapauksissa valmis kalenteri tulee edullisemmaksi kuin itse tehty, mutta budjettiin voi vaikuttaa paljon esimerkiksi ostamalla kalentereihin sisältöä kirpputoreilta. Juuri legoja, autoja, palapelejä, kirjoja, pikkusälää ja nukkekodin sisustusta saa monesti tosi edullisesti kirppiksiltä ja tällöin säästää pitkän pennin.


Mitä sitten isommille lapsille?


Koska omat lapseni ovat vielä pieniä, en juurikaan ole osannut ajatella mitä isommat lapset voisivat kaivata. DIY- kalentereissa on aina se hyvä puoli, että sisällön voit hankkia oman lapsesi mieltymysten mukaan.

Pari vuotta sitten tein omille serkuilleni joulukalenterin minkä ideana oli saada serkut läheisemmiksi. Se toimikin ihan kivasti ja pitkin joulukuuta sain ihania whatsapp- viestejä.

LUE LISÄÄ: Kalenteri isommille lapsille oli hitti!

Paketoin heille siis 24 pakettia. Paketit sisälsivät erilaisia tehtäviä, hemmottelua, askartelua, käsitöitä, raaputusarpoja ynnä muuta. Voit lukea kalenteriprojektista lisää yläpuolella olevasta linkistä.

Isompien lasten kanssa voi toimia pitkälti samoin kuin pienempienkin. Elämyksiä, yhdessä tekemistä, kirjoja, pieniä mielekkäitä yllätyksiä kuten vaikka leffaliput, leffailta kera uuden leffan, meikkejä (esimerkiksi Eccense on erittäin huokea merkki), dödöä, hiusgeeliä, vihkoja, kyniä... Tai mitä ikinä mieleen juolahtaakaan!


Kalenterit aikuisille


Yhä kasvava trendi on tänä päivänä myös aikuisten joulukalenterit. Minullakin oli jokunen vuosi sitten Kicksin meikkikalenteri ja mielessäni palasin takaisin lapsuuteen kun sain availla joka päivä luukkuja ja yllättyä iloisesti. Tänä vuonna en usko että tulee kalentereita hankittua aikuisillekaan. Säästän ne rahat tällä kertaa jouluun.

Hauska idea voisi olla ystävän kanssa vaihdettu DIY- kalenteri. Voisi sopia yhdessä kalenterin budjetin ja kumpikin rakentaa toiselle kalenterin, missä on erityisesti ajateltu kalenterin saajaa. Tämän idean jätän hautumaan ensi vuotta varten. Tiedä miten hauskaa siitä voisikaan tulla!

Munakoisoni ja Minä - blogin Jasmin kirjoitti kattavan esittelyn erilaisista aikuisten joulukalentereista! Minkä näistä sinä valitsisit?

 

Kommentit

Suositut tekstit