Miksi kehopositiivisuus ymmärretään väärin?



Kehopositiivisuus. Minun mieleni pelastaja, mutta selkeästi monen muun kirosana.

Jenny ja Läskimyytinmurtajat -ryhmä Facebookissa sekä Ylen eri foorumeilla toivat tämän käsitteen julki vuosi pari sitten. Siitä tuli iso juttu ja siihen liittyvät artikkelit ja tapahtumat ovat tasaisin väliajoin pinnalla.

Äsken kun lasten päiväuniaikaan selaisin Facebookia, oli taas käsite julki. Sen toi julki eräs mies, joka ihmetteli miksi tällainen käsite on luotu, missä sairaalloisen lihaville annetaan oikeus lihoa lisää ja ihan vielä luvan kanssa.

"Liikalihavuus tappaa ja "kehopositiivisuus" on rokotekriittisyyteen verrattavissa oleva vaarallinen ideologia, joka aiheuttaa massiivista vahinkoa kansanterveydelle ja yksilöille. Sairaalloisessa ylipainossa ei ole kyse ulkonäöstä, vaan siitä, että liikalihavuus on ihan oikeasti yksi vakavimmista terveysongelmista koko länsimaisessa yhteiskunnassa. "Kehopositiivisuus" puolestaan on aate, jossa tämä kuolemaan ja kärsimykseen johtava tauti pyritään normalisoimaan sen sijaan, että läskeydestä pyrittäisiin pääsemään eroon." - Suora lainaus tekstistä.

Haluan vastata tähän väittämään, että kirjoittaja on ymmärtänyt koko aatteen niin päin persettä kuin se suinkin on mahdollista. Itse lihavana naisena koen tuon käsitteen tyystin eri tavalla.

Minä koen kehopositiivisuuden vapauttavana ja armahtavana. Kehopositiivisuus ei missään nimessä käske lihavan lihottavan itseään sen verukkeella että kunhan rakastat itseäsi, on sama miltä näytät.

Se on totta, että itsensä rakastaminen ja kunnioittaminen pitäisi olla itsestäänselvä oikeus jokaiselle. Se ei silti tässä yhteiskunnassa sitä ole. Vaatteet myydään nollakokoisten mallien kuvilla ja selkeästi yhä enemmän on annettu ulkopuolisille oikeus tulla arvostelemaan toisen ulkonäköä, varsinkin jos siihen liittyy paino. Niin laihojen, kuin lihavienkin.


Mutta minä haluan kertoa nyt mitä kehopositiivisuus ihan oikeasti minun mielestäni tarkoittaa.


Kehopositiivisuus on käsite, missä jokaisella ihmisellä on oikeus oppia rakastamaan ja kunnioittamaan itseään sellaisena kuin on. Kehopositiivisuus on yhtä paljon laihan, kuin lihavankin oikeus. Ja kaikkien siltä väliltä.

Kehopositiivisuus opettaa antamaan itselleen armoa, rauhaa ja rakkautta. Siinä opitaan hyväksymään itsensä juuri sellaisena kun on, ilman vihaa, katkeruutta tai häpeää. Ja se syy, miksi kaltaiseni lihavan ihmisen olisi hyvä oppia tämä, on se, että elämänhallinta lähtee mielestä.

Olen itse pudottanut painoa jo kymmeniä kiloja ja olen silti vasta puolessa välissä. Kehopositiivisuus - aate sai minut luopumaan laihduttamisesta, sillä minä vihaan sitä koko sanaa ja kaikkea mitä se edustaa. Sama aate toi minun elämääni uutta ajateltavaa. Kun opin hyväksymään itseni sellaisena kuin olen, opin myös sen mistä pidän ja mistä en. Opin pukeutumaan eri tavalla, naisellisemmin. Sillä aiemmin luulin että mekot ovat vain laihojen oikeus.

Sen lisäksi, kun mieli alkoi voimaan paremmin, aloin nähdä itseni kauniimpana. Aloin myös voimaan fyysisesti paremmin ja muuttamaan elintapojani terveellisempään suuntaan. Nähkääs, kehopositiivisuus -aate on juuri sitä, että elämänhallinta aloitetaan kokonaan toisesta päästä, mihin on totuttu.

Ennen piti laihduttaa, että pystyi hyväksymään itsensä. Nyt opitaan hyväksymään itsensä ja sitä myötä laittamaan elämää muutenkin kuntoon. Ihminen jonka itsetunto on hyvä ja joka rakastaa itseään, haluaa myös pitää itsestään huolta aivan eri tavalla.

Minä siis lopetin laihduttamisen ja opettelin syömään juuri sitä mitä haluan, mutta niin, ettei paino enää kiirisi ylöspäin. Opin rakastamaan itseäni, opin pukeutumaan niin kuin haluan, enkä niin kuin "minun kaltaisteni kuuluu". Opin syömään paremmin ja viisaammin. Opin nauttimaan liikunnasta. Opin antamaan kaiken vaimona ja äitinä. Ja mikä tärkeintä: Opin olemaan minä ja ylpeä siitä.

Kehoposiitiivisuus on sitä, että ensin hoidetaan mieli kuntoon. Opitaan tuntemaan itseä ja rakastamaan ja arvostamaan MINUUTTA juuri sellaisena kuin on. Kun tämä mielen puoli on kunnossa, on täysin eri lähtökohdat lähteä muuttamaan muuta elämää kohti terveellisyyttä.

Terve elämä lähtee terveestä mielestä. Ja juuri siitä kehopositiivisuudessa on kysymys.

 

Kommentit

  1. Juat näin. Oon niin väsyny tähän kehopositiivisuuden haukkumiseen ja väärinymmärtämiseen tahallaan. Mul on aikalai samanlainen näkemys mitä kehopositiivisuus on ja ei ole. Hyvä sinä<3

    VastaaPoista
  2. "Mies, joka ihmetteli miksi tällainen käsite on luotu, missä sairaalloisen lihaville annetaan oikeus lihoa lisää ja ihan vielä luvan kanssa.

    Kehopositiivisuus on ilmeisesti pääosin naisten käyttämä termi ja ajattelutapa, joten rohkenen epäillä, että tätä Miestä ei yhtään haittaa se, että Suomen uroot kasvattavat itselleen kaljamahaa grillimakkaroilla ja oluttuopposilla. Kunhan vaan naiselle saa sanoa, että "olet läski ja se on sinun omaa syytäsi".

    Itse olen (onneksi, kai) aina ollut hoikka tai normaalipainoinen ilman mitään kummempia ponnisteluja (toki olen aina maanistesti tuijotellut, mitä pistän suuhuni ja liikkunut aktiivisesti, joten se siitä minun taianomaisesta hoikkuudestani). Silti ymmärrän, ettei oman kehon vihaaminen ja häpeileminen tuo minkäänlaista etua laihduttamiseen tai painonhallintaan. Päinvastoin, itseinho saa varmasti syömään lisää, koska "mä olen jo lihava". Siksi kehopositiivisuutta tarvitaan, jotta laihduttaisiin (tai lihottaisiin) omaan kehoon kohdistuvan rakkauden kautta.

    Kaikkea hyvää sinulle Sofia!

    VastaaPoista
  3. Hienosti kirjoitit ja aivan mahtavaa, että kehopositiivisuus on auttanut sinua hyväksymään itsesi paremmmin. Mun mielestä naisiin kohdistuvat ulkonäkönormit ovat aivan käsittämättömiä ja monet ihmiset ovat uskomattoman pihalla tästä asiasta, mikä näkyy näissä nettikommenteissa.

    Normaali maailma olisi mielestäni sellainen, jossa kenenkään koko tai ulkomuoto ei kuuluisi muille ja ulkonäköön ei ylipäätään kiinnitettäisi juuri huomiota, paitsi nyt ehkä pariutuessa. Nyt yhteiskunnalliset asenteet ovat menneet sellaisiksi, että konventionaalisen viehättävä ulkonäkö on suorastaan kansalaisvelvollisuus. On käsittämätöntä, että esim rintojen suurennusleikkauksia pidetään ihan neutraalina juttuna ja ihmisen omana valintana, vaikka kukaan ei menisi sellaiseen, jos naisen ulkonäkö ei olisi näin sairaalloisen kontrollin ja kiinnostuksen kohteena kuin nyt. En siis kritisoi ketään joka leikkaukseen menee, itsekin meikkaan ja sheivaan ym., vaan kritisoin kulttuuria jonka sisällä rintojen auki viiltämisestä ja niihin muovipalleroiden työntämisestä tulee hyvä idea.

    Nuo kommentoijat, tai 90% heistä, eivät todellakaan ole huolissaan kenenkään terveydestä, vaan kokevat kauneusnormeista poikkeamisen paheksuttavaksi. Sitäpaitsi nykyään on käsittääkseni evidenssiä siitä, että terveyshaittoja ylipainosta alkaa olla vasta kun BMI on yli 30, ja selkeästi vasta kun se on yli 40.

    Huh, kiihdyinköhän nyt tarpeeksi.

    VastaaPoista
  4. Olet todella kaunis :). Ja puhut asiaa!

    VastaaPoista
  5. Ihanaa, että kirjoitit tästä aiheesta ja näin selkeästi vieläpä. Minusta tuntuu, että yhteiskunnassamme yleisesti pidetään ylipainoa itsessään sairautena, ja vieläpä sellaisena joka on ylipainoisen omaa syytä. Siksi ajatellaan, että ne lihavat ei varmaan vaan ymmärrä olevansa sairaita, joten se pitää kertoa heille. Tai ehkä he ovat niin laiskoja että eivät vain viitsi tehdä asialle mitään. Todellisuudessa on aivan mahdollista olla ylipainoinen ja terve, tai normaalipainoinen ja huonossa kunnossa. Tärkeämpää kuin painon tarkkailu on ne terveelliset elämäntavat, jotka varmaankin usein johtavat normaalipainoon, mutta ei missään nimessä aina.

    Harvalla paino tippuu terveellisellä tavalla ja pysyvästi sillä, että hokee itselleen "olen kamala ja ruma, enkä voi olla muuta muuten kuin laihduttamalla". Sen sijaan moni voi elää onnellisempaa elämää sillä, että oppii viihtymään oman kroppansa kanssa ihan kaiken kokoisena.

    Tosi kaunis ja hyvin istuva mekko muuten noissa kuvissa!

    VastaaPoista
  6. Sofia / Frutti Di Mutsi1. syyskuuta 2017 klo 6.23

    Ihanasti osasit lisätä sen, mikä minulta jäi sanomatta! Kiitos <3

    VastaaPoista
  7. Sofia / Frutti Di Mutsi1. syyskuuta 2017 klo 6.23

    Kiitos <3

    VastaaPoista
  8. Sofia / Frutti Di Mutsi1. syyskuuta 2017 klo 6.24

    Olet täysin oikeassa ja olen täsmälleen samaa mieltä! Kiitos kommentistasi <3 Hyvä lisä tuohon postaukseen!

    VastaaPoista
  9. Sofia / Frutti Di Mutsi1. syyskuuta 2017 klo 6.27

    Kiitos! Olet täsmälleen oikeassa. Jos kokee itsensä rumaksi ja huonoksi, on aika vaikea lähteä sillä pohjalla tekemään pysyviä muutoksia voidakseen paremmin. Niin kuin tekstissänikin mainitsin, terve keho lähtee terveestä mielestä.

    VastaaPoista
  10. Sofia / Frutti Di Mutsi1. syyskuuta 2017 klo 6.30

    Kiitos! Ihanaa että me olemme oppineet tuon sanan merkityksen, se tuo meille kaikille vain ja ainoastaan hyvää. Olisipa tämä keksitty jo 50 -luvulla, sillä nyt se olisi normaalia. Onneksi totuus on se, että kun tämä ihmiskunta oppii oikeasti ymmärtämään kehopositiivisuuden merkityksen, minä uskon että se rantautuu niin terveydenhuoltohenkilökunnan, kuin muidenkin ihmisten ymmärrykseen.
    Ihminen voi paremmin, kun mieli on terve. Muutoin on aika heikolla maaperällä, oli sitten hoikka, keskikokoinen tai iso.

    VastaaPoista
  11. Ihana asu, mistä lähtöisin? Hyvä teksti tärkeästä aiheesta.

    VastaaPoista
  12. Kiitos <3 Mekko on Yours Clothingin ja paita on ehkä joko H&M tai sitten Prismasta. Postaus on aika vanha, niin en tarkalleen enää muista :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit